Aquestes són les declaracions de Joan Ribó durant el V aniversari de les Falles com a patrimoni de la Humanitat

0
396
Celebración del V Aniversario de las Fallas como Patrimonio de la Humanidad con las FF

Ahir 30 de novembre, l’alcalde de València va afirmar que “la creativitat, la sociabilitat, i la identitat, són les claus de la festa fallera que garanteixen la seua continuïtat generació rere generació”. D’ara en avant, va parlar de «la responsabilitat de recollir el llegat dels nostres avantpassats i d’actualitzar-lo, de fer-lo nostre per a fer-ho viu, i així poder transmetre-ho amb força renovada a les generacions futures». D’aqueixa manera, va animar al món faller “a afrontar els nous reptes i ser altaveu de referència de la societat valenciana igualitària, inclusiva, diversa i sostenible”. Amb aquestes paraules Joan Ribó va celebrar el V Aniversari de la Declaració de les Falles com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Durant aqueix acte institucional, que es va desenvolupar en l’Hemicicle Municipal, també es va presentar la guia “Una crida a la festa” al costat de Càrtels de Falles del Museu Faller de València (1929-2021).

L’alcalde, Joan Ribó, acompanyat del regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, i altres membres de l’equip de govern va participar en aquest acte en el qual es va evocar les paraules que va pronunciar fa cinc anys en el Palau de la Generalitat, durant el marc de les celebracions per la inscripció de la festa de les Falles en la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

En aqueix moment Joan Ribó va dir que “en un món cada vegada més global, les Falles ens
identifiquen com a poble, ens fan singulars, i és aqueixa vivència pròpia la que volem compartir amb la resta de la humanitat”. Així mateix, Ribó va afegir: “ens reunim per a recordar aquesta fita i el fem, encara, amb l’impacte d’una pandèmia que ha alterat les nostres vides. També, per descomptat, les celebracions festives”. “Si pensem en una festa que s’ha celebrat als carrers de València des de fa uns 250 anys, de seguida s’amplia la nostra mirada. I és que, al llarg de la seua història, la festa de les Falles ha sigut capaç de superar crisi —ja foren naturals o econòmiques—, repressió, guerres, censures… I no ho ha fet pels beneficis materials que genera, o pels seus rèdits econòmics, sinó gràcies als valors que ens aporta”.

D’altra banda, l’alcalde va voler destacar que “els valors d’una festa que, nascuda com una plataforma per a la creativitat col·lectiva, ha generat al seu voltant una xarxa social presencial, de vincles i d’afectes, que l’ha 4 de 4 convertit en una expressió popular de valencianitat”.

“Creativitat, sociabilitat, identitat, aqueixes són les claus d’aquesta festa. Aqueixes són les claus que garanteixen la seua continuïtat generació rere generació”, ha afirmat l’alcalde en recordar que fa cinc anys deia que també teníem “la responsabilitat de continuar recorrent junts el camí de la història, de recollir el llegat dels nostres avantpassats i d’actualitzar-lo, de fer-lo nostre per a fer-ho viu, i així poder transmetre-ho amb la força renovada a les generacions futures”.

Per tant, Ribó va destacar: “I ho farem, una vegada més, sense por d’afrontar nous reptes, que no són sinó noves oportunitats: els de la inclusió, la igualtat, la diversitat, la sostenibilitat… Reptes que compartim amb el conjunt de la societat i en la qual les Falles tenen l’ocasió d’aparéixer com un altaveu de referència”. Fins i tot ha defensat que “celebrem, per tant, els valors d’aquesta festa, la seua força, la de la seua gent: fallers i falleres, artistes fallers, músics, *indumentaristas, pirotècnics, poetes, artesans… Tots aquells que amb el seu treball al llarg del temps han fet de les Falles un patrimoni en comú”.

AVANÇAR LA CREMÀ DE LES FALLES:

Respecte a l’acord d’avançar dues hores la *cremà de les falles, adoptat el dilluns pels presidents de les comissions falleres, l’alcalde Joan Ribó ha recordat que “és una mesura que s’ha posat en pràctica en les ultimes celebracions de setembre, i que s’havia plantejat per a millorar el funcionament d’aquestes festes”. Així, ha celebrat la decisió “perquè millorarà la gestió dels bombers, així com dels serveis de neteja d’aqueixa nit, que és molt complicada”. “I a més la gent es podrà retirar més prompte”, ha assegurat.

PROGRAMA DE LA JORNADA D’AHIR:

Quant als actes d’ahir dimarts per a celebrar el V aniversari de la declaració de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO van arrancar a les 18.30 hores, amb la recepció d’autoritats a la porta de l’Ajuntament amb la música de la Colla de Junta Central Fallera.

Seguidament, a les 19.00 hores, l’Hemicicle municipal va ser l’escenari de la presentació de la guia de cartells “Una crida a la festa. Cartells de Falles del Museu Faller de València (1929-2021)” i una taula redona al seu voltant amb la participació d’especialistes en història de l’art, disseny i il·lustració, entre altres. La jornada va concloure amb Cant de Estil i la Colla de Junta Central Fallera.

AIXÍ VA SER EL DISCURS DE LA FALLERA MAJOR DE VALÈNCIA:

Excel·lentíssim alcalde de la ciutat de València, president de Junta Central Fallera i regidor de Cultura Festiva, corporació municipal, autoritats, Corts d’Honor, falleres i fallers… Al llarg de tota la meua vida fallera, m’he creuat a molta gent que sempre m’ha fet la mateixa pregunta… Què són les Falles?

Hui, amb el valor que la nostra festa es mereix, m’agradaria compartir-lo amb vosaltres i fer-ho amb 3 paraules que, per a mi, són les més essencials.. La primera d’elles, PATRIMONI. Una paraula plena de significat, una paraula que per als valencians i valencianes i, especialment, per al món faller suposa el reconeixement a les nostres tradicions i la nostra riquesa cultural.

En 2009 una idea es va gestar entre uns pocs fallers que creien i confiaven en la força i genuïnitat de les Falles…Temps després, aquesta idea va ser secundada, i amb molt de treball, hores de debat i esforç, es va proposar que les Falles van ser candidates al reconeixement com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Fa hui 5 anys, ens arribava la gran notícia: el col·lectiu faller s’alçava, i feia tremolar en tota València per a celebrar que l’havíem aconseguit… Podríem parlar d’indumentària, de pólvora, de música, de la sàtira, de l’art efímer que envaeix cadascun dels carrers a València i en molts pobles de tota la Comunitat… d’aqueix meravellós mes de març… dels casals com a llar…de com totes aqueixes parts de la festa, en conjunt, fan l’amalgama perfecta perquè, any rere any, torne la il·lusió i la unió per a començar nou exercici faller, defensant, protegint i honrant la nostra riquesa patrimonial.

La segona d’aquestes paraules és la RESILIÈNCIA. L’hem escoltada repetides vegades al llarg dels últims dos anys, però no podem oblidar que els fallers i les falleres hem sigut resilients durant tota la nostra vida. Qualsevol comissió ha travessat per dificultats i moments crítics al llarg de la seua història, i sense pensar-se-el dues vegades hem mirat al capdavant.

Pot ser el nom que van atorgar a la nostra ciutat fa segles “Valentia” siga, ara com ara, el millor reflex de la valentia que tenim per a afrontar les adversitats i és per això, que malgrat tot, a final del mes de febrer el món faller al peu de les Torres de Serrans proclamem tots a l’una veu amb els nostres estàndards l’inici de les Falles. Gràcies falleres i fallers per a lluitar per la nostra festa, per a fer front a *cualquiercontratiempo i per a demostrar que la nostra festa és inclusiva i plural..

Finalment, la tercera paraula, és intangible, immaterial encara que tots parlem d’ella quan fem al·lusió a la nostra festa, aqueixa és la PASSIÓ. Passió, descrita a la RAE com a apetit o afició vehement d’alguna cosa. Però per a nosaltres, les Falles van molt més allà. És un sentiment, una manera de viure, és aqueixa emoció en escoltar “ja estem en Falles”, és allò que sentim en veure el rostre de nostra *Mareta en arribar a la Plaça de la Verge i ofrenar o un 19 de març amb la va cremar de la nostra falla.

En definitiva, la passió és allò que ens uneix, que ens fa grans i que fa que generació a generació, enaltim la nostra benvolguda festa. Paraules a les quals podríem afegir moltes més…paraules que formen el nostre sentir i el perquè les Falles són Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Ara més que mai, hem de demostrar el nostre valor, perquè nosaltres hem sigut, som i serem qui escrivim la història de les Falles. Un relat al qual li queda molt. Per això no oblideu mai que… Viva València Visquen les Falles.