Artesania tradicional i el futur de la pirotècnia valenciana es troben per primera vegada en l’espectacular AMSTEL NIT DE L’ESPOLÍ

0
734

Ricardo Caballer, de la pirotècnica Ricasa, i Vicente Enguídanos, mestre seder, van encendre la metxa d’aquest espectacle que va arrancar sobre una gran plataforma a 50 metres d’altura, teixint amb l’explosió de la pólvora el disseny floral de l’Espolí Fallera Major de València.

València mai ha viscut gens semblat. En un horari poc habitual, les 20h, però en un escenari de sobres conegut, l’Antic Llit del Riu Túria, milers de valencians van assistir a la AMSTEL NIT DE L’ESPOLÍ, un espectacle ple de novetats, que ha marcat diverses fites en la festa valenciana.

Per primera vegada, pirotècnia i sederia es van donar la mà en un tret insòlit, que va sorprendre al públic des del primer moment.

Vicente Enguídanos, mestre seder conegut com ‘L’últim Velluter’ (l’única persona capaç de teixir a mà el vellut de la indumentària tradicional valenciana), i Ricardo Caballer (RICASA), nom destacat entre les noves generacions de pirotècnics, van encendre la metxa d’un espectacle que va arrancar teixint en el cel de la ciutat el primer espolí efímer del món.

Sobre una estructura de 400 metres quadrats situada a 50 metres d’altura, la pólvora va substituir al fil de seda per a teixir l’Espolí Fallera Major de València, un disseny exclusiu de Junta Central Fallera que des de 2001 llueixen en els seus vestits les màximes representants de les festes gràcies a les mans expertes dels artesans que, un a un, lliguen els milers de fils que componen aquest estampat floral. Un treball exquisit que per primera vegada va saltar de la indumentària tradicional al cel de la ciutat en una impactant imatge que, mòbil en mà, multitud d’espectadors no va deixar escapar.

UN ESPECTACLE AMB EFECTES I INNOVACIONS MAI VISTES

A la innovadora arrencada d’aquesta AMSTEL NIT DE L’ESPOLÍ, va seguir un desenvolupament nou vegades més potent que el de les maslcetaes que se celebren en la Plaça de l’Ajuntament i el doble de llarg. Noves carcasses i efectes, llums i fins a 12 colors van formar part d’un espectacle carregat d’innovació, que va combinar elements propis dels trets diürns amb nocturns, amb moments que han servit per a marcar un abans i un després en la pirotècnia valenciana.

Un d’ells va ser el terratrèmol, on es va fer alguna cosa que mai s’havia fet: alternar el plànol vertical amb l’horitzontal.

Va arrancar amb 1000 trons situats de manera tradicional, sobre l’antic llit del Túria. Però després el foc va enllaçar amb una plataforma subjecta per dues grues a 45 metres d’altura on altres 1000 trons, encara més potents, van esclatar per a teixir novament amb pólvora el ‘Espolí Fallera Major de València’.

Amb l’eufòria del públic deslligada, a partir d’aqueix moment es va desencadenar un tancament aeri apoteósic, que farà recordar aquest espectacle no solament com un dels més sorprenents mai disparats en la ciutat, també com un dels més atronadores i emocionants.

La Fallera Major de València, Raquel Alario, es mostrava impressionada per haver pogut veure en el més alt, en el cel de la seua ciutat, l’espolí que la distingeix com a màxima exponent de la festa i en els tons rojos que ella ha triat, doncs cada any varien, a elecció de qui ostenta el càrrec.

Ella i la seua cort, al costat d’algunes autoritats i representants de les institucions valencianes, van poder celebrar l’èxit d’aquest espectacle en una recepció que va tenir lloc després de l’esdeveniment, en el Palau de l’Exposició.

Allí, des de la Regidoria de Cultura Festiva i Junta Central Fallera es va agrair a Amstel la creació i patrocini d’aquesta NIT DE L’ESPOLÍ. Un esdeveniment que ha volgut impulsar la cultura sedera valenciana, propiciant la seua trobada amb les noves generacions i, en general, amb la ciutat de València.

Per a la cervecera, aquesta iniciativa serveix com a arrencada del #MOVIMIENTOESPOLÍN, una sèrie d’accions que Amstel donarà a conèixer la setmana vinent i que naixen amb l’objectiu de reivindicar i revaloritzar una de les més riques tradicions de la cultura fallera, un teixit amb més de cinc segles d’història que és fruit de l’esforç, habilitat i art dels mestres seders. Tot un símbol de l’esperit d’aquesta festa.