Comunicat de l’Ajuntament de Paiporta

0
786

En relació al ressò mediàtic dels esdeveniments ocorreguts en la Cavalcada del Ninot del passat dissabte 4 de març, quan una de les comissions de la localitat va reivindicar la tornada dels noms de destacats càrrecs franquistes als carrers, l’Ajuntament de Paiporta vol expressar tot el seu suport a la comunitat fallera de la localitat. Des del consistori s’ha fet costat a les sis comissions falleres del poble, i s’ha treballat per l’autonomia de la Junta Local Fallera, que per primera vegada en la història rep subvencions regulades per conveni.

Així mateix, l’Ajuntament vol expressar el seu total suport a la festa fallera, més encara enguany, quan ha sigut declarada Bé d’Interès Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Fins ara, tots els valencians i valencianes sabíem el valor de les Falles i tot el que les envolta i, ara, aquests valors gaudiran d’un reconeixement internacional absolutament merescut.

No obstant això, l’Ajuntament, com a institució, té l’obligació de vetllar pel compliment de la legalitat, i no pot tolerar un comportament d’aquest tipus, que desafia a la Llei de la Memòria Històrica i podria vulnerar els drets dels i les menors que participaren en la Cavalcada del Ninot. L’Ajuntament considera intolerable l’ús dels xiquets i xiquetes de la comissió amb aquesta finalitat.

Afortunadament, la comunitat fallera de Paiporta no està representada pels lamentables esdeveniments del passat dissabte, quan una comissió va realitzar un enaltiment del règim Franquista i de la dictadura, amb l’agravant d’haver utilitzat menors d’edat per a aquesta reivindicació, en un comportament que podria traduir-se en un delicte. Aquesta actitud està totalment allunyada de la crítica i la sàtira intrínseques de la festa, les quals els responsables polítics de l’Ajuntament encaixen i saluden amb simpatia, com va quedar demostrat en la desfilada del dissabte.

Tampoc es poden considerar sàtira i crítica saludable els comentaris masclistes sobre les dones que accedeixen a la política realitzats per aquesta mateixa falla durant la cavalcada, i que resulten especialment dolorosos quan cada setmana moren dones assassinades pel simple fet de ser-ho a mans d’homes. Aquest tipus de conductes masclistes són intolerables i no ajuden a posar remei a un problema que cada any costa la vida a desenes de dones.

Eixos comportaments de la Falla Sant Antoni no representen a la comunitat fallera de Paiporta, de la qual formen part més de 3.000 persones. I ni tan sols representen el sentiment majoritari de la comissió fallera Sant Antoni, ja que aquesta reivindicació de la dictadura franquista s’ha fet d’esquenes a la majoria de la comissió.

Per últim, l’Ajuntament insta als responsables de la comissió de Sant Antoni, al president i a la junta directiva, a que reflexionen sobre el seu comportament, assumisquen les responsabilitats pertinents, i demanen disculpes a la comunitat fallera de Paiporta i a la ciutadania en general, per haver donat una imatge del poble errònia i totalment allunyada de la realitat. Falleres, fallers, ciutadanes i ciutadans paiportins creuen majoritàriament en els valors democràtics i de respecte als Drets Humans.