La falla Tio Pep, de la plaça de la Reina, Pau i Sant Vicent, vol transmetre les conclusions que es van traure el passat divendres dia 2 de juny després de les noves dades aportades durant la xarrada que baix el títol: “Darrere l’empremta de Félix Casalis. Una falla de 1820”, impartiren Javi Mozas, Luis Coll i Luis Fernández, en la qual es va aprofundir en la història que hi ha darrere de la falla de la plaça de Santa Catalina i carrer de Saragossa de 1820.
NOVES DADES:
1.Félix Casalis va nàixer al Piemont italià cap a 1763. Emigrà a Barcelona on es casà i tingué 3 fills.
2.La família Casalis va arribar a València en la primera dècada del segle XIX i va obrir un Café Botellería Resolería, que amb diferents noms va ocupar altres tants indrets de la ciutat, fins que en 1816 es va instal·lar definitivament al carrer de Saragossa.
3.Casalis va plantar en 1820 una falla en el cantó del carrer de Saragossa amb la plaça de Santa Catalina que satiritzava a Ferran VII, per lo qual va ser empresonat en Sant Narcís.
4.Casalis va morir a principis dels anys 40 del segle XIX i amb ell el seu mític Café del Sol.
Els seus fills gestionaren l’herència familiar fins a la mort del últim, en 1872, sense descendència. Tots tres fills estan soterrats al Cementeri Municipal de València.
CONCLUSIONS:
1. L’italià Félix Casalis va plantar una falla en 1820 en el cantó del carrer de Saragossa amb la plaça de Santa Catalina.
2. Amb les reformes urbanes de finals del segle XIX, el punt topogràfic on es va plantar aquella falla es correspon amb l’actual plaça de la Reina, que en un principi es projectà com a eixample de la de Santa Catalina.
3. Per tant, aquella falla de 1820 seria la falla més antiga que es coneix en un punt on encara es continua plantant falles.
4. En el pròxim exercici 2019/2020 farà 200 anys que es va plantar una falla en l’actual plaça de la Reina.