Crespo felicita al Casal Bernat i Baldoví per la resolució del Síndic de Greuges

0
719

“L’INFORME DEL SINDIC DE GREUGES ÉS INCONTESTABLE I INQÜESTIONABLE EN RELACIÓ A l’EXERCICI LLIBERTEU D’EXPRESSIÓ I INEQUÍVOC EN L’ÚS I RESPECTE DEL CRITERI LLINGÜÍSTIC. ESPEREM QUE RIBÓ I FUSET HAGEN CAPTAT EL MISSATGE”

“Ribó ha d’anunciar, en deu dies, si l’Ajuntament va a acceptar o no la recomanació o continuar en la línia d’aquestes setmanes de culpar també a l’òrgan independent triat per les Corts Valencianes, d’estar manipulat per una minoria molt minoritària”.

José Cholbi (Síndic de Greuges): “SUGGERIM a l’Ajuntament de València i a la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport que amb un tarannà integrador, promoguen les actuacions necessàries perquè es respecte en el llibre oficial faller el criteri lingüístic que cada col·laborador trie per a la seua obra i que tots ells tinguen accés a les ajudes i subvencions públiques en termes d’igualtat efectiva i sense cap discriminació per a la promoció i ús del valencià”.

• Des del Grup Municipal Popular volem felicitar al Casal Bernat i Baldoví, per la consecució d’aquest informe i per l’obstinació incessant en la defensa del que és just davant les ingerències de la Generalitat Valenciana, Conselleria de Cultura, Regidoria de Cultura Festiva i la Junta Central Fallera.

• “El regidor Fuset des d’aquest moment ha d’estar més tranquil, ja que el Síndic ho allibera del famós, “jo no prevaricaré”, com va manifestar en diverses assemblees, una excusa grotesca/absurda, ja que mai van incórrer en ella els anteriors regidors”.

El regidor del Grup Municipal Popular Félix Crespo, ha realitzat manifestacions després de conèixer en roda de premsa, l’anunci de la Associació Cultural Casal Bernat i Baldoví sobre una resolució (19/06/2017) d’una queixa que van presentar al Síndic de Greuges i que ha vingut a donar-los la raó en la denúncia sobre el tracte discriminatori que estaven donant tant la Conselleria d’Educació, Recerca, Cultura i Esport, com la Regidoria de Cultura Festiva als autors que utilitzaven la normativa lingüística de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV).

Crespo ha assenyalat que “ha hagut de ser, en aquesta ocasió, el Síndic de Greuges el que haja constatat que efectivament s’estan vulnerant els drets d’un col·lectiu per les actituds discriminatòries i ingerències que estan duent a terme des de les diferents administracions autonòmica i local. L’alcalde Ribó i el regidor Fuset haurien de demanar perdó a Casal Bernat i Baldoví i a tots els escriptors, poetes, investigadors, periodistes i usuaris que utilitzen les normes de la RACV, com també a la centenària Associació Cultural de Lo Rat Penat amb el seu tradicional concurs de Llibrets, que confiem, després de la recomanació, els responsables no generen una nova polèmica enguany per a la confecció de Llibre Oficial Faller”.

SÍNDIC DE GREUGES DE LA COMUNITAT VALENCIANA

El Síndic de Greuges, com a Defensor del Poble de la Comunitat Valenciana, intervé quan existeix una possible vulneració per part de l’Administració, dels drets i llibertats dels ciutadans, reconeguts en la Constitució Espanyola i en l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana (es regula en l’article 38, dins de la secció primera del Capítol VI del Títol III i es desenvolupa en la Llei 11/1988, de 26 de desembre, del Síndic de Greuges), enfront de les Administracions públiques de la Comunitat Valenciana, Conselleries, Diputacions, Ajuntaments o organismes públics dependents d’alguna d’aquestes Administracions.

El Síndic investiga les queixes que presenten els ciutadans i les ciutadanes amb agilitat, eficàcia i des d’una total independència. No depèn de la Generalitat i actua amb objectivitat, imparcialitat i independència en l’exercici de les seues funcions.

La recerca tractarà d’esclarir els actes i les resolucions de l’administració, autoritats o funcionaris per a veure i comprovar si algun dret o alguna llibertat no han sigut respetados.si com a resultat de la recerca el Síndic de Greuges considera que hi ha hagut error, arbitrarietat o negligència per part de l’administració, és a dir, si considera que el ciutadà té raó, el Síndic de Greuges podrà dirigir-se a qui haja dictat l’acte o resolució que haja vulnerat els drets o llibertats fent-li constar o explicant-li el seu criteri i el seu punt de vista.

ES REPETEIX LA VOTACIÓ, ASSEMBLEA DESPRÉS D’ASSEMBLEA

L’edil popular ha recordat, que la polèmica va començar quan en l’Assemblea celebrada al desembre de 2015, Fuset va intentar anul·lar l’acord de l’anterior directiva que indicava que el guanyador/a de el premi del premi del concurs de Llibrets de Lo Rat Penat fóra l’encarregat de realitzar els versos de les Falleres Majors de València per al Llibre Oficial Faller. I a proposta de la Interagrupació i amb el suport del Reglament Faller es va sol·licitar que se sotmetera a votació la decisió de mantenir-los, el resultat de la mateixa va ser: 127 vots a favor de mantenir-los com tradicionalment s’habia fet, 9 en contra, 2 nuls i 4 en blanc.

El 28 d’octubre de 2016, aquest Grup Municipal denunciava que el regidor Fuset portava a l’aprovació de Junta de Govern Local, les ‘Bases dels Premis de Poesia Lírica Fallera’ promoguts per la regidoria, “adoptat de manera unilateral, sense consensuar amb el col·lectiu faller i sense proposar i sotmetre-ho a debat en l’assemblea com assenyala el reglament faller i que la seua únic objectiu i fosca voluntat era el marginar a la històrica entitat Lo Rat Penat en la tradicional elecció dels poemes dedicats a les Falleres Majors de València que es publiquen en el Llibre Oficial Faller, la qual cosa juntament amb les normes li va suposar la reprovació a Fuset”, ha assenyalat Crespo.

A causa del malestar produït en el col·lectiu faller, la publicació d’aquestes bases per sorpresa, el regidor Fuset decideix un dia abans del ple de JCF de desembre, convocar a una comissió de 5 persones: 2 presidents, 2 delegats de sector i 1 membre de la Interagrupació, tots triats per ell, i la instrucció era el consensuar unes bases per a portar al Ple i l’Assemblea. Membres d’aquesta taula van comentar a posteriori en els mitjans que ‘se’ns va dir que si les persones reunides arribàvem a un consens, ell es comprometia a elevar i defensar aquesta proposta’. El sorprenent va ser que quan i després de dues hores de reunió, els components van arribar a l’acord de proposar que el jurat que triara els poemes estiguera integrat per dues persones nomenades pels presidents, sobre un llistat de la Junta, i per tres persones nomenades per Lo Rat Penat. A més, eliminaven la prerrogativa que arreplegava el concurs de l’Ajuntament de reservar-se els drets a publicar els versos del guanyador o no. Segons els components, Fuset després de conèixer el resultat de la reunió, va assegurar que no podia defensar aqueixa proposta i va dissoldre la taula sense donar més explicacions. “és una mostra més de l’adopció de decisions autoritàries i unilaterals, en aquesta ocasió amb una comissió creada per ell i menyspreant el treball i temps de manera altruites que van dedicar cinc fallers amb voluntat de solucionar una polèmica que els importava i es creien”, ha indicat Crespo.

Una setmana després Fuset portava a l’Assemblea de desembre, dues propostes, recordant el mandat dels presidents després de la reprovació que hi haguera dues línies roges per a prendre la decisió: el respecte a la pluralitat lingüística i la consideració de la voluntat de l’Assemblea. A partir d’aqueixos principis es van votar les següents opcions: La primera mantenia que els versos a les Falleres Majors del 2017 per al Llibre Oficial Faller anaren realitzats per la persona guanyadora del premi “Bernat i Baldoví” del concurs de llibrets de Lo Rat Penat. La segona que el sistema de l’elecció es fonamentara en un concurs públic convocat per Junta Central Fallera amb un jurat que fóra triat per l’Assemblea de Presidents i que respectara la pluralitat lingüística. El resultat de la votació va ser: 119 vots a favor de la proposta d’adoptar la decisió que la persona guanyadora del premi “Bernat i Baldoví” de Lo Rat Penat siga l’autora dels versos a les Falleres Majors que apareguen en el Llibre Oficial Faller, 57 vots a favor de la proposta que JCF promoguera un concurs per a triar l’autor dels versos a la Fallera Major que apareixeran en el Llibre Oficial Faller, 4 vots nuls i 33 en blanc.

Crespo ha afegit que en el Ple de l’Ajuntament de febrer preguntem sobre quan s’anava a portar a Junta de Govern Local l’anul·lació de l’acord que es va aprovar el 28 d’octubre sobre les Bases dels “Premis de Poesia Lírica Fallera” i si s’anava a convocar aquest 2017, la resposta va ser: ‘La convocatòria de premis a la qual vosté fa referència és remetrà en les properes setmanes a la Junta de Govern Local per a la seua anul·lació. De moment, no hi ha cap previsió al respecte, de cara al 2017’. En continuar sense anul·lar-se un acte administratiu com un acord de Junta de Govern, amb pressupost consignat de Junta Central Fallera en 2016, reiterem les preguntes en la comissió de Desenvolupament Humà, de perquè no s’havia anul·lat i quan es duria a terme i se’ns va contestar: ‘Per no existir cap urgència al respecte i en les properes setmanes’.

Per a finalitzar Crespo ha exigit a Ribó i Fuset que “després d’aquesta nova garrotada on el Síndic de Greuges, ha considerat que efectivament s’estan vulnerant els drets i es discrimina als autors i escriptors i s’apel·la al principi de tolerància i pluralitat, que es respecte la llibertat d’expressió i la creació lingüística, entre uns altres. Ja està bé de projectar odi, d’autoritarismes, de sectarismes ideològics i polítics, que solament estan generant enfrontaments, menyspreus, polèmiques, incertesa i malestar en tots els àmbits de la festa i en el faller en particular”.