Cristóbal Soler: “La excel·lència individual del músic és l’excel·lència de l’orquestra en el seu conjunt”

0
796

La Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV rememora, l’any de Shakespeare, a Romeu i Julieta en el Palau de la Música de València.

És el tercer any de vida de la Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV, liderada pel mestre Cristóbal Soler. Un cicle que es tanca com a projecte i que es consolida com un referent, prova del gran nivell dels jóvens músics de les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

Este diumenge 18 de setembre, conclourà la temporada de 2016 de la Jove Orquestra de la FSMCV, en el Palau de la Música de València. Amb un repertori arriscat, en conmoración de l’any Shakespeare, dedicat a Romeu i Julieta. Un mateix tema de compositors tan distints com a Txaikovski o Prokófiev.

Cristóbal Soler Almudéver, un dels directors valencians amb més projecció nacional i internacional del moment, dirigix este projecte pedagògic, artístic i social que va nàixer per a fomentar i potenciar l’estudi i la pràctica dels instruments de corda en les 547 escoles de música de les societats musicals de la Comunitat Valenciana.

“Se seleccionen els músics més talentosos de les societats musicals per a crear l’orquestra de la FSMCV. És una orquestra de músics molt talentosos a nivell individual i el que es pretén és aportar-los quelcom molt necessari per a ells: no sols és important eixa pràctica individual de treballar hores a casa tots els dies, sinó donar-los la ferramenta per a quelcom molt important, que és el formar part d’una orquestra”, assegura Soler.

El mestre desvela els ingredients principals per a crear una bona orquestra, i és que a més de ser un bon músic, “per a formar part d’una orquestra de qualitat, de nivell excel·lent, la camaraderia, el repertori, l’exigència personal, són les claus que ells deuen de saber, que directament amb eixa excel·lència individual com a músic i com a persona, es millora el nivell del grup”.

“El model per a preparar a estos 90 jóvens músics que hem estat posant en pràctica, és el model de l’Acadèmia Callaghan o el de Gustav Mahler creat per Abbado. Amb això es pretén que el talent musical valencià es referme, arribe al nivell que es mereix i isca a la llum com referent. En este tercer any de la Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV es tanca un cicle, ja que els objectius amb què es va fundar estan complits. Ara, amb esta nova temporada, comencem un nou”, comenta Cristóbal Soler.

I és que per al mestre Soler no hi ha èxit sense risc, i ho manifesta en l’elecció del repertori per a este diumenge en el Palau de la Música. “Estem assumint un repertori difícil, potent. Aprofitant que és l’any de Shakespeare, hem dedicat el repertori del concert a interpretar dos obres exemplars, amb la temàtica de Romeu i Julieta. Dos obres d’estil diferent com en el Romeu i Julieta de Txaikovski i el Romeu i Julieta de Prokófiev”.

Un altre objectiu és, no sols crear l’orquestra de treball fonamental de grup, sinó donar l’oportunitat a grans solistes. En el concert del Palau de la Música, serà el violinista Manuel Serrano Lledó, concertino les dos temporades anteriors de la JOS de la FSMCV el triat. “Es com un premi, ja que ha liderat l’orquestra com a concertino estos dos anys, i en este tercer any, interpreta un meravellós només del Concert per a violí n.º 1 en sol menor, op. 26 de Max Bruch”, explica el director d’Orquestra.

La línia de la FSMCV, amb la creació d’este gran projecte, és fomentar el repertori orquestral dins de les societats musicals i donar una oportunitat als jóvens músics que la componen de pertànyer a una agrupació d’alt rendiment.

Com a novetat, enguany, s’ha volgut donar oportunitat a jóvens directors que naixen de les societats musicals de la Comunitat Valenciana, com són els directors assistents Beatriz Fernández, Daniel Gómez, Juan Bautista Pérez i Robert Ferrer, que han participat tant en les classes individuals i assajos com en els concerts celebrats, amb gran èxit, a Cocentaina i Teulada, a principis de setembre.