Arranca el 19 de novembre amb la Gran Trobada de Muixerangues de la Comunitat i tancarà el 2 de desembre amb la presentació del llibre “Memòria Viva de Torrent”.
La capital de l’Horta Sud posa a disposició dels seus veïns i veïnes una àmplia agenda cultural amb activitats per a tots, coincidint amb la data en la qual cada any es celebra l’efemèride en què fou atorgada a la ciutat la Carta de Poblament, el 28 de novembre de 1238. Conscient que més enllà dels Premis biennals que s’atorguen, la ciutat està obligada a retre homenatge a moltes persones físiques i entitats que desenvolupen una important tasca social, educativa o cultural i que fan créixer Torrent com a poble de benestar. És per això que a partir del 19 de novembre s’enceta una programació d’actes dirigida a projectar eixa memòria que marca l’entrada de l’Ordre Hospitalària al segle XIII.
El regidor d’Activitats Lúdiques i Tradicionals, Alfred Costa, ha assenyalat que “des del consistori, mai no en seran prou els esforços per difondre siga quina siga la ferramenta, el coneixement i respecte pel nostre passat i els nostres costums com a poble. I esta vegada ho farem via Instagram i un còmic perquè siguen els més joves els qui vagen sumant-se a la realitat de la seua ciutat”. D’esta manera des del 19 de novembre fins al 10 de desembre són diferents les activitats programades referents a la cultura, història i patrimoni de Torrent. El dissabte 19 serà el torn de la Muixeranga la Torrentina que organitza la II Trobada Muixeranguera “Ciutat de Torrent” amb 12 colles i més de 400 castellers vinguts de tots els racons de la Comunitat Valenciana, convertint la capital de l’Horta Sud en capital de la Muixeranga al voltant de la Torre del segle XII que va ser testimoni de l’arribada d’aquells primer conqueridors.
L’Ajuntament també ha organitzat dos eixides culturals amb una vinculació històrica amb l’ordre hospitalària, com són Sant Joan de l’Hospital i Montesa. El dijous 24 de novembre els interessats podran gaudir d’una visita guiada gratuïta a Sant Joan de l’Hospital amb places limitades i el dimecres 1 de desembre al castell de Montesa, amb referents semblants i paral•lels a la tradició hospitalària de Torrent, també amb reserva prèvia i places limitades.
A més, el 28 de novembre coneixerem els guanyadors del concurs d’Instagram #sócdeTorrent, un concurs que va començar com una activitat d’estiu per a reivindicar el nom correcte de la ciutat i que s’ha convertit en una exitosa campanya viral amb la participació de personatges coneguts com Luis Piedrahita, Ferran Gadea, Falete, Daniel Diges i que es va multiplicar a les xarxes socials en intervindré de manera accidental l’actor i director de cinema, Santiago Segura, qui va reconéixer que “Torrent és una bonica ciutat valenciana i que Torrente sóc jo”, en clara al•lusió al personatge de ficció que interpreta. Més de 400 torrentins i torrentines que han viatjat arreu del món amb el punter/palmito de la campanya i han pujat una foto a Instagram participen en el concurs, els guanyadors del qual es faran públics en la sala l’Espai de l’Edifici Metro el dilluns 28 de novembre.
El més joves en edat escolar són els destinataris del còmic que el 30 de novembre serà presentat en societat. S’han imprès a dos colors a voltant de 12.000 exemplars, dels quals 7.000 seran en valencià i 3.000 en castellà, dirigits fonamentalment a alumnes de Secundaria i Batxillerat. La primera part de “Una història de Torrent, contada en sis actes i un epíleg”, aprofundirà en les èpoques de l’edat de bronze, ibèrica, romana i andalusí. Una obra amb textos de l’arqueolega Lourdes Roca i el dibuixant Enrique Dies.
Per últim, el 10 de desembre, a la Sala Cívica del Mercat, es publicarà l’obra “Memòria viva de Torrent”, un apunt biogràfic i sentimental que viatja per la vida de cinc torrentins i 5 torrentines nascuts a la dècada dels anys vint del segle passat i que en paraules del regidor de Cultura Alfred Costa: “ens ajudaran una miqueta a entendre de quina pasta estem fets els torrentins fent una ullada a les vivències d’estos veïns i veïnes que amb tant de sacrifici van mantindre vives llengua, tradicions, costums arrelats durant segles”.