Cultura Festiva fomenta les Dansaes a la Mare de Déu

0
716

Cultura Festiva ha mediat per facilitar un acord que preserve la tradició i potencie la participació. L’Ajuntament augmenta a quatre les dansaes a la Mare de Déu a proposta dels grups de ball participants.

L’Ajuntament de València assumirà la proposta acordada pels grups de danses per ampliar les jornades de la Dansà de la Mare de Déu per racionalitzar així el nombre de participants i que els grups puguen ballar en millors condicions que les que hi havia fins ara. La Regidoria de Cultura Festiva va impulsar la creació d’un grup de treball que facilitara una proposta de consens per solucionar els inconvenients derivats de les limitacions d’espai i la demanda creixent de grups que volen participar.

El grup de treball l’han format representants de diversos grups de danses que cobrien els diferents perfils de participants en la Dansà, com ara els que són de la ciutat de València, els que arriben des dels pobles, els integrats per membres de comissions falleres, els més antics i els més nous, etc. Concretament l’han format: Alimara, el Grup de Danses Lo Rat Penat, el Grup de Danses de Montcada, el Grup de Ball de Torrent, Les Folies, el Grup Almirante i la Federació de Folklore.

“Era necessari donar resposta a la demanda cada vegada major de grups de danses que volen participar en la Dansà, permetent alhora que els espectadors i les espectadores puguen assistir a una representació de les dansaes en condicions més dignes. I tot açò, per descomptat, respectant el caràcter ritual originari de les danses i la història concreta de la Dansà de la Mare de Déu, que enguany fa 42 anys, sense que això afecte al seu caràcter popular i participatiu”, ha explicat el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset. “Mantenim la tradició, potenciem la participació i fem festa tot alhora”, ha destacat.

La nova proposta concentra les dansaes en el cap de setmana previ a la festa de la Mare de Déu: divendres 12 de maig a les 23 hores hi haurà la Dansà de les comissions de falla i altars de Sant Vicent; dissabte 13, a les 12 del migdia, serà el torn de la Dansà infantil; dissabte de vesprada, a les 18 hores, hi haurà la dels grups dels pobles i eixe mateix dissabte, després del concert, es programarà la Dansà dels grups de la ciutat de València.

El regidor ha explicat que la proposta feta per la comissió va ser sotmesa a votació i va ser aprovada per una ampla majoria dels grups participants i ha destacat que ha sigut possible gràcies a la disposició dels grups per fer alguna cessió i al mateix temps permetre que tots isquen guanyant. Per exemple, els grups dels pobles poden vore augmentada la seua quota (fins a un màxim de 12 parelles i sempre en funció de la quantitat total de grups participants per evitar la massificació en esta Dansà) i es dóna cabuda a grups que fins ara no han pogut participar. A més, els grups de les comissions falleres podran tindre entrada en la Dansà.

L’ampliació de les dansaes que s’adopta ara a la ciutat de València és habitual en poblacions amb esta tradició, com ara Guadassuar, Bocairent, Callosa d’en Sarrià o la Font de la Figuera on hi ha entre dos i sis dies de dansaes.