La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de València ha aprovat la proposta del regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, per instar a la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat a declarar Bé d’Interés Cultural Immaterial la Batalla de Flors de València, que l’any passat va celebrar el seu 125é aniversari.
La Batalla de Flors és des de 1891 el festeig culminant de la Gran Fira de València. Se celebra al Passeig de l’Albereda, entre els ponts del Real i de la Mar, lloc tradicional de passeig per a la burgesia local i on celebraven, a més, vetlades, tertúlies, balls i festejos. El seu origen es troba en batalles semblants que es feien en localitats del sud de França, com ara Niça.
Com la Gran Fira, en general, la Batalla de Flors es va consolidar i es va convertir en el festeig per antonomàsia de les celebracions en la ciutat durant el mes de juliol en aconseguir atraure a moltes persones de fora de la ciutat. Prova de la seua consideració com a gran festa popular i un dels principals atractius de la Gran Fira de València era la destacada rellevància iconogràfica dels cartells anunciadors.
“Com als seus orígens, la Batalla de Flors és una celebració molt vistosa i participativa, amb una gran elegància estètica i un marc urbà esplèndid”, ha destacat Fuset, per a qui la projecció de modernitat que aportava la celebració als seus orígens “continua vigent amb una imatge atractiva que diu molt de com som els valencians i les valencianes i com és la nostra ciutat”. A més, ha posat en valor que siga un acte central d’una celebració molt important per a la ciutat, com és la Gran Fira, des del vessant social, però també econòmic i cultural.
La Batalla de Flors, que celebrarà enguany la seua 126ena edició, compta amb un elevat component patrimonial en concentrar el treball d’artistes fallers i carrossers en la construcció de carrosses artístiques, l’ornamentació floral i el ritual de la batalla floral festiva, a banda de la interacció entre les persones que desfilen i el públic.