El Consistori, Amstel i la Federació de Fogueres presenten una placa commemorativa a l’himne foguerer ‘La manta al coll’

0
739

La seu social de la Foguera Campoamor, on fa més de 60 anys va sorgir aquesta cançó per a animar la recol·lecta d’una rifa, ha sigut l’escenari de la presentació d’aquest xicotet homenatge.

L’Ajuntament d’Alacant, Amstel i la Federació de Fogueres han presentat avui una placa commemorativa en homenatge a un d’aqueixos llocs, persones i moments en què, sense saber-ho i quasi sense pretendre-ho, naix alguna cosa que marcarà a les següents generacions.

L’anècdota és coneguda: en 1953, per a animar una rifa de la Foguera Campoamor, el còmic José Arques (àlies Toló) va tirar mà del seu característic sentit de l’humor, improvisant versos en estrofes que enfilaven amb una tornada en el qual es parlava del costum d’agafar els tradicionals ‘manta i cabasset’ per a anar a passar l’estona arran de mar, en la Platja del Postiguet. El responsable de la música va ser el músic Manuel García.

Així va sorgir ‘La manta al coll’, una cercavila que passaria a ser l’himne de les Fogueres, estenent-se per tota la Comunitat Valenciana i arribant a saltar les seues fronteres per a convertir-se en sinònim de festa en tot el país.

“Poc podien imaginar llavors la popularitat que aconseguiria aquesta cançó que arreplega l’alegria i obertura del caràcter alacantí”, ha assenyalat Alejandro Rodríguez, Manager de Relacions Institucionals Llevant de HEINEKEN Espanya, en la descoberta d’una placa en la façana de la seu social de la Foguera Campoamor que senyalitza en la ciutat el lloc i moment en què es va crear, així com els autors de la cançó que porta exercint com a ambaixadora de la ciutat i les seues festes des de fa més de 60 anys.

“A més, nosaltres li tenim un especial afecte perquè ‘La manta al coll’ ha sigut la inspiradora de la nostra AMSTEL MANTA&CABASSET COLLECTION”, ha reconegut Rodríguez, en al·lusió a la iniciativa amb la qual enguany estan impulsant les festes alacantines i que té per objectiu recuperar el costum d’acostar-se a la platja de la ciutat amb aquests dos elements tradicionals, dels quals s’ha fet una revisió contemporània en una edició especial i limitada en la qual han col·laborat el Premi Nacional de Moda Juan Vidal i l’artista plàstic Antonyo Marest.

VÍDEO AMSTEL MANTA&CABASSET COLLECTION

El Delegat de Festes, Miguel Castelló, ha valorat molt positivament aquest senzill acte perquè comparteix amb Amstel la idea que “la història d’una ciutat no solament es compon de grans esdeveniments. És bonic deixar constància en els seus carrers d’on es van crear coses i van succeir esdeveniments que han acabat convertint-se en simbòlics per als alacantins”, ha assenyalat Castelló.

Per la seua banda, des de la Foguera Campoamor i la Federació s’ha destacat la varietat d’activitats i propostes amb les quals Amstel s’involucra en les Fogueres, “açò és una mostra més del treball que des de fa més de 30 anys realitza Amstel per a engrandir i difondre les nostres festes”, en paraules de Jiménez. Els descendents dels creadors s’han mostrat agraïts amb aquest gest i il·lusionats perquè Alacant explica des d’ara amb aquesta placa commemorativa on es recorda als seus familiars i a aquesta obra, que va sorgir en un moment d’alegria i, des de llavors, porta animant i alegrant a qui l’escolta.