Celebració que històricament ha sigut considerada com la “Festa Grossa” de la ciutat, que té lloc el diumenge de la seixantena pasqua.
Més enllà del pur sentit catòlic, el Corpus és una mostra de la convivència de l’esperit festiu, simbòlic, metafòric i religiós de la societat valenciana.
L’origen de la festivitat se situa en 1263, però seria en 1355 quan el bisbe de València Hugo de Fenollet (qui 5 anys abans hauria batejat a Sant Vicent Ferrer) instauraria la processó. Actualment, gràcies a la labor de l’Associació Amics del Corpus de la Ciutat de València, la festa ha représ la vitalitat dels seus inicis.
PROGRAMA OFICIAL DEL CORPUS 2017
Dijous 15 de juny
20:00 h. Solemne Eucaristia del Corpus, en l’Església del Patriarca, acompanyada pel Cor Catedralici. A la seua finalització, Pregó del Corpus
Divendres 16 de juny
09:00 h. Trasllat de les Roques des de la Casa de les Roques fins a la Plaça Dels Furs
10:00 h. Entrega de Pomells a les Primeres Autoritats
20:30 h. Trasllat de les Roques a la Plaça de la Mare de Déu, on quedaran exposades
Dissabte 17 de juny
19:30 h. Representació dels Misteris en la Plaça de la Mare de Déu
23:00 h. Concert Extraordinari de la Banda Municipal en la Plaça de la Mare de Déu
Diumenge 18 de juny
09:00 h. Repicament de campanes des de la Torres del Miquelet 10:30 h. Missa Pontifical en la Santa Església Catedral
12:00 h. Cavalcada del Convit. Recorregut: Palau de la Generalitat, Plaça de la Mare de Déu, Miquelet, Plaça de la Reina, Cavallers, Avellanes i Plaça de l’Almoina
Comença a les 12 del matí i és, tal com indica la tradició, una invitació que feien els jurats de la Ciutat, per mitjà del “Capellá dels Roques”, a les autoritats i al poble pla perquè assistiren a la Solemne Processó del Corpus Christi. En l’actualitat s’efectua a semblança de com es feia a finals del XVIII. Dins d’esta cavalcada, hi ha diversos elements a destacar:
El Capellá dels Roques – Un dels personatges més populars. Representa a l’Església i la seua missió és invitar la gent a commemorar la festa. Va muntat en un cavall que porta una gualdrapa de vellut negre amb els escuts de la ciutat brodats, i saluda a quants presencien la Cavalcada des dels balcons o des del propi carrer.
Les Danses del Corpus – Diverses comparses realitzen vistosos balls tradicionals i al·legòrics davall el són de la ‘Dolçaina i el Tabalet’. La més famosa de totes elles és ‘La Moma i els Momos’. El personatge central, La Moma (representada per un home vestit de dona amb una túnica blanca i amb la cara coberta totalment per un mocador blanc), lluita contra els set pecats capitals, Les Ganyotes (vestits amb antifaç negre, trage groc i negre i pintoresc gorro que intenta representar a un dragó). Realitzen un vistós ball de bastons que conclou quan es rendixen davant de la virtut que encarna La Moma.
El Ball dels Nanos i Gegants – Este ritu es realitza des de 1588. En ell 4 parelles de Gegants (gegants) i 3 de Nanos (nanos) dansen al compàs de sons de Tabalet i Dolçaina interpretant una antiquíssima dansa. Les 4 parelles de Gegants simbolitzen l’adhesió a l’Eucaristia de tots els continents coneguts. La conjunció entre Nanos i Gegants significa que tant alts com baixos adoren el Senyor per igual.
La Poalà – Els membres de l’Associació Amics del Corpus, al seu pas pel carrer Cavallers i Avellanes, són regats amb poals d’aigua des dels balcons. La broma és tornada i contraataquen amb un capbussó al més despistat.
16:30 h. Pas de les Roques. Recorregut: Plaça de la Mare de Déu, Cavallers, Tros Alt, Mercat, María Cristina, Sant Vicent, Mar, Avellanes, Pujada del Palau, Avellanes, Mar, Paz, General Tovar, Plaça de Tetuan, Plaça del Tremp, Pintor López, Comte de Trenor, Plaça dels Furs, Casa de les Roques
Les Roques, són carros triomfals que en els seus inicis servien per a representar “Els Misteris” al llarg de la processó. Es tracta d’onze estructures de fusta amb forma de barco antic que porten grups escultòrics que al·ludixen a relats bíblics o de sants. El seu origen es data entre 1373 i 1392.
Les Roques van tirades per cavalls al llarg de tot el recorregut, però hi ha un moment especial, en el que estos tenen un paper predominant, inclús per damunt de les pròpies roques.
19:00 h. Solemne Processó. Recorregut: eixida de la Catedral per la Porta dels Apòstols, Plaça de la Mare de Déu, Cavallers, Tros Alt, Bolsería, Mercat, María Cristina, Sant Vicent, Plaça de la Reina, Mar, Avellanes, Palau, Plaça de l’Almoina i entrada a la Catedral
La Senyera (bandera de la ciutat) obri la processó flanquejada per “Les Banderoles” o estendards. Tant la bandera com els guions de la ciutat són portats per tres Reis d’Armes amb testa coronada, peluques i barbes blanques. Després d’ells la Cruz Arquebisbal de la Catedral i Candelers. També desfilen representants d’unes quantes parròquies històriques i el Gremi de Fusters. A continuació desfilen tota una sèrie de personatges bíblics i simbòlics.
Finalment arriba el torn de La Custòdia. Element primordial del Corpus i colofó majestuós de la festa. Apareix escortada per un piquet del Quarter General de la Força de Maniobra i flanquejada per Amistançats (sis jóvens amb vestidures del segle XVI de vellut i seda). Porten espigues platejades i xanglots de raïm. Al pas de la Custòdia, una densa pluja de pètals es llança des dels balcons.