El món faller mostra el seu descontentament amb la Conselleria de Sanitat després de l’escassa flexibilització amb les restriccions imposades als casals. Els casals fallers continuen sotmesos a unes mesures que estan fora de lloc si es comparen amb altres col·lectius. No se’ls ha equiparat a entitats culturals ni es regeixen per normativa hostalera ni estan dins de les reunions familiars. Tampoc s’ha donat cap explicació raonable per part de Sanitat.
Per això, diversos col·lectius expressen el seu malestar pels incompliments dels compromisos que es van adquirir per part de Sanitat en les diverses reunions mantingudes al llarg d’aquest temps.
En primer lloc, la Junta Central Fallera, de forma consensuada amb el món faller, ha entès que és necessari abandonar la Mesa de Seguiment de les Falles amb la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública davant la falta d’avanços en la desescalada promesa per part de l’administració autonòmica quant als casals fallers.
Per altra part, la Interagrupación de Falles ha emès un comunicat en el qual anuncia “mesures de protesta” i “qualsevol altre tipus d’accions” per part del col·lectiu faller per a mostrar el cansament de les falles i els fallers enfront de les institucions i sobretot enfront de la Conselleria de Sanitat.
El malestar és unànime entre els col·lectius fallers. Avui dia, pràcticament no s’ha avançat en la desescalada dels casals fallers –compromís que va adquirir la Conselleria–, que continuen amb limitació horària d’obertura i amb la prohibició de, fins i tot, beure aigua en el seu interior.
El col·lectiu faller, format per més de 250.000 persones, ha demostrat durant enguany de pandèmia la seua responsabilitat davant les circumstàncies i també la seua col·laboració amb les autoritats sanitàries, així com disposició i empatia. Per tot això, el món faller exigeix respecte i un tracte igualitari amb la resta d’activitats econòmiques.