El PP denuncia que s’ha generat un informe fet a mesura pel tripartit i pagat amb diners públics

0
525

“L’estudi parteix d’hipòtesis preconcebudes i errònies amb interpretacions esbiaixades d’origen i interessades. A més de ser un informe que pren com a base la polèmica enquesta fallera, que està denunciada i va ser tipificada com a ‘sanció molt greu’ per l’atac als drets fonamentals dels enquestats i Llei orgànica de Protecció de Dades”.

“L’encàrrec de la redacció de l’informe es va ordenar des de la Comissió d’Igualtat de Gènere de l’Ajuntament per un import de 13.310 €. On no està representat en la mateixa cap dels principals col·lectius fallers ni el Gremi d’Artistes Fallers, objectiu de l’estudi”.

“S’encarrega un informe fet a mesura per al tripartit pagat amb diners públics, amb contínues referència a les accions del govern i diferents campanyes durant aquests quatre anys”.

Declaracions de Verónica Gisbert (directora de l’estudi):
“La festa de les falles està molt codificada, és molt difícil canviar-la, el nostre avanç està en mans de l’assemblea de presidents, composta majoritàriament per homes, un 88%”

“Les Falles van per darrere de l’avanç de la societat valenciana”.

“Com és el cas dels últimes FMV—, reclamen i reivindiquen un nou espai en la festa. Volen deixar de ser “regnes fantasmes”, prendre el relleu i liderar la festa gran de la ciutat. Aquesta expressió que l’informe posa en boca de les últimes Falleres Majors, és de Gil Manuel Hernández Martí, que l’empra en el llibre (2010) “La regna fantasma. Apoteosi i misèria de la dóna fallera?” Tro d’avís. Llibre de la Falla Associació Cultural Falla Plaça de la Malva (Alzira) (**pàg.36-43)

• “Ha quedat evidenciat que les polèmiques més dures contra el col·lectiu faller i en particular contra la dona fallera, com les normes de protocol que havien de signar les falleres, o actituds com les que es van produir en la Intifalla. Posant en dubte d’una manera intolerable i vexatòria, la intel·ligència de la dona valenciana, en particular de la dona fallera”.

• “Malament que li malgrat Lozano, Fuset i a Compromís, les Falles que la UNESCO va declarar com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat ja existien abans de l’arribada d’ells, han sobreviscut i continuaran existint per si mateixes gràcies al treball i sacrifici de milers de fallers i no pel model que vol implantar Compromís”.

El regidor del grup municipal popular, Félix Crespo, ha declarat, que “s’està projectant una imatge distorsionada dels fallers i les Falles al món en general. El document qüestiona absolutament la democràcia i funcionament intern en les comissions falleres i deslegitima els processos democràtics d’elecció de les diferents directives i insulta la intel·ligència de la dona fallera, denominant-les en l’informe de ‘regnes fantasmes’, així com posa en dubte el treball dels artistes fallers i els recomanen elaborar un llibre d’estil. Les interpretacions i anàlisis irreals dels quals parteix l’informe ni defensen ni respecten, per contra danyen greument, la imatge dels valencians que treballen i sostenen la festa més gran de la ciutat”.

El regidor popular ha assenyalat que “les Falles es mereixen respecte i reconeixement, que sí que hem rebut de la UNESCO.” Curiosament, ha afegit, “aquest govern del tripartit porta quatre anys generant sol problemes i qüestionant contínuament una festa que ha arribat a ser més gran del món molt abans de la seua arribada al govern, amb continus conflictes i trencant la pau social existent fins ara”.

Les Falles, ha argumentat Crespo, “són un clar exemple de convivència i respecte, on treballen braç a braç homes i dones en igualtat de condicions, sense importar gènere, estatus econòmic, entre altres circumstàncies, i així ha sigut durant tota la història d’aquesta festa. Les comissions sempre han sigut autèntiques escoles de vida i aprenentatge, en particular per als més xicotets, on aprenen valors, com el respecte, el sacrifici, el treball en equip, l’esforç, l’amor a les tradicions i les nostres arrels, principis i valors que moltes vegades no s’ensenyen a les escoles”, ha puntualitzat.

Crespo ha recordat tota la successió de declaracions i accions adoptades pels diferents responsables del tripartit punt a l’Ajuntament com en la Generalitat Valenciana i que van ser mancades de respecte i menyspreu a tot el col·lectiu faller i en particular a la dona valenciana:

PERE FUSET, redactava i obligava a signar unes normes de protocol a falleres majors i corts d’honor que van causar polèmica a nivell nacional i que va conduir a la seua reprovació i l’endemà de la cremà de les Falles de 2017 declarava, ‘el meu major **repte és tractar de portar la democràcia fallera a cadascú **delscasals, al faller de base’. Aquelles normes van provocar que al novembre de 2016, 34 Falleres Majors de València feren públic un comunicat on desmentien que se’ls imposara el vestuari i molt menys signar res, desmuntant una a una totes les falsedats que va manifestar **Fuset sobre les normes de protocol i el tracte a les falleres.

MÓNICA OLTRA, al juny de 2017, com a Fallera Major de la seua comissió declarava ‘Les falleres majors el que han de fer és opinar poc. La comissió s’encarrega de tot’.

ELS TRES REGIDORS DE PODEMOS a l’Ajuntament, començaven les falles de 2017, declarant que “les falles haurien de ser més igualitàries, feministes, inclusives, despolititzades i sostenibles. Els regidors destaquen que cal canviar el model on ‘elles figuren i ells decideixen’’.

Des d’aquest Grup Municipal, ha destacat Crespo, “sempre hem cregut en les capacitat i qualificació de les persones-siguen homes o dones- per a dirigir la responsabilitat de qualsevol càrrec, i sempre ho hem dut a terme amb discreció i humilitat i sense haver d’estar tots els dies anunciant als quatre vents, perquè ho considerem del tot ridícul i innecessari ser més defensors que uns altres de la dona. Al de la història la dona fallera ha anat ocupant posats en les comissions per mèrits propis, per la seua capacitat i no per ser dona o home”

Crespo ha assenyalat que “les Falles són majors d’edat, no necessiten ni tuteles ni tutors de cap tipus, els fallers i falleres han sabut a cada moment sobreposar-se als problemes de qualsevol índole, organitzatius, estructurals, problemes econòmics ja siguen interns o derivats de crisis econòmiques. I de la mateixa manera sempre han sigut ells els que han decidit i triat amb absoluta llibertat i democràticament qui o els qui havien de dirigir cada comissió amb plena independència i responsabilitat”.

Per a finalitzar Crespo, ha manifestat que “el que realment necessiten les Falles és suport i reconeixement a un dels majors motors econòmics de la ciutat, que les institucions creuen ajudes econòmiques i es consensuen noves vies de finançament, i el que mai ha de produir-se són les ingerències i intervencionisme que ja és habitual en comissions i artistes fallers”.