El procés creatiu de les falles s’exposa a Logronyo

0
13815

La Casa de València a La Rioja, amb la col·laboració de Bankia i de Fundació Caixa Rioja, organitza l’exposició “El naixement d’una falla”, sobre el procés de creació de ninots.

Es mostren sis grups acabats de ninots del Museu del Gremi de l’Artista Faller i es descriu el procés de construcció dels ninots, des de la idea i el projecte, passant per les tècniques utilitzades. Tot s’acompanya d’un audiovisual perquè el visitant puga aprofundir més en aquest art de les falles que, a més, acaben de ser declarades a la fi de novembre com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO.

Al costat de falles que representen a la Família Picapedra o a Charlot, entre unes altres, la part central de la mostra es dedica al procés de construcció de les falles, des dels esbossos dibuixats a la construcció en diferents materials, com el cartó o el poliespà.

Així, s’arrepleguen els diferents avanços que s’han produït en aquesta indústria, des dels primitius processos de modelatge del cartó, als actuals en els quals intervé el disseny gràfic per ordinador o les fresadores industrials.

Els ninots exposats en el Centre Fundació Caixa Rioja-Bankia La Mercè han sigut realitzats pels mestres fallers Enrique Burriel, Rafa Guillot i Raúl Martínez “Chuky”.

Chuky ha explicat que quan els van presentar la idea de poder realitzar aquesta exposició es van interessar per engegar “una didàctica” sobre la construcció de les falles, perquè són conscients que “fora, en llocs d’Espanya i de l’estranger, però també València, a voltes solament es veu el que es crema”.

Ha incidit que aquesta festa ha contribuït a crear “tota una indústria” a València, pel volum econòmic que es mou en la construcció de les falles, ja que en la majoria d’elles s’inverteix al voltant de 15.000 euros però les hi ha de fins a 200.000.

L’exposició podrà visitar-se fins al pròxim 21 de gener en el Centre Fundació Caixa Rioja Bankia La Mercè.