El regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, ha sigut el responsable d’anunciar-lo en roda de premsa. Galiana ha explicat que la ubicació exacta serà després de l’emblemàtic edifici musical, un espai que mantindrà el Jardí del Túria com a punt dels trets però a major altura.
Segons ha assenyalat el regidor i president de Junta Central Fallera, aquesta zona del riu no està tan afonada. A més, ha declarat que és un espai diàfan per a contemplar millor els castells i permetrà major varietat. Així mateix, ha remarcat que des d’aquesta distància “podran veure’s eixir les carcasses”.
La decisió d’abandonar l’Albereda ha sigut recolzada pels propis pirotècnics. Cal recordar que el mateix Ricardo Caballer havia anunciat que no tornaria a disparar des del riu per perdre visibilitat en els seus espectacles.
“La idea era cercar un lloc que fora emblemàtic. Els avantatges d’aquest emplaçament és que és ampli. Ens permet complir amb els reglaments de distància en la pirotècnia. És una zona elevada que està a la mateixa altura que el públic”, ha detallat el dissenyador d’espectacles pirotècnics Miguel Vidal.
Una altra cosa que demandaven els pirotècnics era canviar el material del terreny. En els últims anys, les pluges en els dies de Falles havien entollat la zona de tret embarrando el lloc. En el nou punt asseguren que tenen “tota l’avinguda i aqueixa és la idea que vam veure per a triar aquesta localització”, ha matisat Vidal.
MÉS INVERSIÓ EN PÓLVORA I MATEIXOS HORARIS DE TRET
D’altra banda, Carlos Galiana ha anunciat que es mantindran els horaris de tret per a no solapar amb l’Ofrena. “Solapar dos actes no ens agrada i el món de les Falles no contempla canviar-lo perquè està pensat a fer-ho en acabar l’Ofrena”.
Així, el dijous 16 de març es dispararà a les 00.00 hores i el divendres 17 a la 01:00h hores. La Nit del Foc, en la matinada del 18 al 19 de març, continuarà sent a la 01.30 hores.
Finalment, el regidor ha avançat una pujada en la inversió dels espectacles pirotècnics. L’Ajuntament passarà de pagar 8.000 euros per mascletà a 8.500 euros. Quant als castells, passaran de costar 20.000 a 30.000 euros mentre la Nit del Foc serà més cara de la història amb un pressupost de 60.000 euros. En total, la despesa en pirotècnia ascendirà a uns 460.000 euros en 2023, una pujada del 55%.