Els tallers artesanals de teles de fallera i regionals alerten del perill de la seua desaparició

Els set tallers artesanals de teles de vestits de fallera i regionals en València alerten del perill de la seua desaparició davant una producció que ha baixat un 95% des que va començar la pandèmia

0
584

Els productors de tela fallera i regional són una part de les activitats econòmiques més afectades per la cancel·lació de la festa, juntament amb indumentaristes, orfebres o floristes que, per segon any consecutiu a causa de la covid, viuen una “una tragèdia” després de veure passar els mesos de 2020 sense cap acte relatiu a les Falles i amb la notícia de la suspensió de les Falles 2021.

El que suposa “pràcticament un any sense vendre” doncs, a més de la indumentària -que representa el gruix de la facturació-, també atenen els festers de les Fogueres, la Setmana Santa, els esdeveniments i celebracions socials i les festes dels pobles, també restringits.

Vives i Marí, el taller més gran dels queden en marxa, tenia l’esperança de poder atendre “una cosa mínima” per a unes “miniFalles”, però ara mateix la producció està paralitzada, amb un ERTE des de març de l’any passat i “pagant Seguretat Social i una sèrie de despeses”, segons declara el seu gerent, Rafael Marí. Al que se suma que encara no s’ha plantejat què fer ni quines possibilitats té, ja que va demanar un préstec ICO que pràcticament ja ha gastat i, a la vista de la nova suspensió de les Falles, preveu un altre any “en blanc”, sense ajudes i sense facturació.

La prestigiosa sedería manté un mínim d’encàrrecs que ronden el 5% de la facturació habitual i per a poder atendre’ls ha tret a algun treballador del ERTE, però no hi ha res més pendent i la Setmana Santa és clar que no es va poder celebrar, segons ha explicat Marí a EFE, que situa en una caiguda del 95% la facturació de 2020.

Per això, Marí, membre de la directiva del Gremi de Velluters i també associat del Gremi de Sastres i Modistes, ha assenyalat que, al costat de les botigues d’indumentària i artesans (orfebres, fabricadors de panderetes, brodadors) han creat una xicoteta associació. “Tots ens dediquem a la festa, estem en les mateixes circumstàncies”.

Els tallers, petites empreses de deu o dotze treballadors, fabriquen anualment uns 10.000 vestits per a una població d’uns 250.000 fallers entre la ciutat de València i els pobles. Activitat que, avui dia, és pràcticament nul·la. “El sector de teles està en una situació agònica i cada dia que passa sense ajudes directes es mor una mica més” assegura el president del Col·legi de l’Art Major de la Seda -Gremi de Velluters, Vicente el Genovés.

Al que afig: “Si d’ací a juny no arriben ajudes directes i a fons perdut hi haurà un tancament en cascada” i recorda que des de març de 2020 no hi ha activitat perquè “no hi ha qui encarregue un vestit” i es compliran dos anys però “la calculadora dels impostos no per a i cal continuar pagant impostos”.

En definitiva, el sector està veient com es mor i, per això, estan tractant de transmetre-li a les administracions que necessiten “una protecció”, com estan fent altres països perquè en cas contrari “caldrà portar-se les teles de la Xina i es perdria tota la nostra identitat”.