L’Exposició del Ninot és un esdeveniment històric dins de les Falles, especialment enguany ja que els ninots seran exposats en el Museu Príncep Felipe. Després d’ubicar-se en complexos històrics com la Llotja de la Seda, el Mercat Central i el Mercat de Russafa i zones de gran afluència com el Centre Comercial Nou Centre, enguany els ninots candidats a ser salvats del foc s’exposen durant més de 5 setmanes en un espai dedicat a la cultura i l’art com és la Ciutat de les Arts i la Ciències.
La Ciutat de les Arts i les Ciències és un referent no sols dins de l’arquitectura valenciana, sinó també com a complex cultural, d’oci i ciència, que alberga grans esdeveniments celebrats en la ciutat. Situat en l’últim tram de l’Antic Llit del Va riure Túria, al llarg d’aproximadament dos quilòmetres s’alineen els 5 recintes dedicats a les arts i les ciències que conformen esta ciutat dins de la ciutat: El Palau de les Arts Reina Sofía, L’Umbracle, L’Hemisfèric, el Museu dels Ciències Princep Felip i l’Oceanogràfic.
Seguint una estètica molt estudiada firma de l’arquitecte Santiago Calatrava, el blanc dels recintes es fon amb el blau de les làmines d’aigua que els emboliquen, en un homenatge al Mediterrani.
Inaugurat l’any 2000, el Museu de les Ciències Príncep Felipe se situa entre el pont de Monteolivete i el pont de l’Assut d’Or, i junt amb L’Hemisferic. Amb els seus 55 metres d’alt i 220 de llarg, la combinació entre el blanc del formigó vist de la seua estructura i les grans vitrines que ho tanquen, fan d’ell un conjunt imponent i lleuger al mateix temps, una obra de gran magnitud que destaca per l’elegància en els seus traços.
La Sala de les Arcuacions rep des del dia 1 de febrer els ninots que participen enguany en la mostra, i que ocuparan els 2.500 metres quadrats d’esta sala. Un recinte preparat per a albergar les millors exposicions, espaiós i amb bona il·luminació que li atorga un plus de qualitat a una Exposició del Ninot que cada any se supera i en la que participen 700 ninots en les distintes seccions. Esta nova ubicació permetrà arribar a més públic, aconseguir una millor repercussió i dotar a la mostra d’una major rellevància. Una vegada s’inaugure divendres que ve dia 5 de febrer, i fins a la setmana fallera, cada visitant, cada vot compte, per a triar als dos ninots que se salvaran del foc i que entraran a formar part de la història de les falles com “Ninots Indultats”.
EXPOSICIÓ DEL NINOT
Des de l’any 1934 se celebra esta Exposició que mostra un ninot de cada una de les falles que es planten en la ciutat de València. De tots ells només u, triat per votació popular, es lliura de perir en les flames del 19 de març.
Estos “Ninots Indultats” passen a formar part del fons del Museu Faller, únic en el món, que exposa les peces indultades al llarg de la història de l’Exposició del Ninot. En ella es pot veure l’evolució dels materials en què es realitzen els monuments, des de la cera al cartó pedra, fins als més recents com el polièster o poliestiré i els seus diferents estils. Estos ninots es convertixen en una clara referència política, social i cultural del moment que van ser indultades.
Regino Mes, insigne artista faller i membre de l’Associació d’Artistes Fallers, va ser l’impulsor de la proposta de l’indult del foc i que inspiraria la celebració de la primera Exposició del Ninot, així com de salvar la figura que obtinguera nombre més gran de vots en un escrutini popular.
La primera Exposició es va realitzar entre els dies 13 i 14 de març estant ubicada en els soterranis el Mercat Central. “Iaia i Neta”, obra de Vicente Benedito per a la comissió Plaça del Mercat, va ser el primer grup indultat oficialment. En 1935 es va crear la Cavalcada del Ninot que consistia en una comparsa composta per fallers que disfressats acompanyaven al ninot a l’Exposició. Esta forma de realitzar-se la cavalcada va durar fins a l’any 1953, que es va transformar tal com ara la coneixem.
Com ja hem indicat abans de la seua oficialitat ja es realitzaven indults, generalment solien ser ninots que homenatjaven personatges famosos o populars que per desig de la comissió o de les autoritats es regalaven a la persona caricaturitzada alliberant-se de les flames de la nit de Sant Josep.
L’Exposició del Ninot ha tingut diversos marcs, destacant el Saló Columnari de la Llotja, els baixos del Mercat Central i els baixos del Mercat de Russafa. El canvi d’ubicació s’ha degut invariablement a problemes de capacitat per a albergar les més de 760 figures, entre grans i infantils, que concorren cada any.
L’èxit de l’Exposició del Ninot no ha minvat en cap moment, sent clar referent tant per a turistes com per als amants de les obres artístiques falleres.
Si bé en els seus orígens l’Exposició es realitzava en els soterranis del Mercat Central, en la dècada dels anys 40 es va traslladar a un edifici clau dins de la ciutat com és la Llotja de València que la va albergar entre les seues parets fins a l’any 1996, any que es declara la Llotja Patrimoni de la Humanitat. Durant els anys 1997 i 1998 l’Exposició es va realitzar novament en el Mercat Central. Del 2000 al 2003 va ser el Mercat de Russafa el marc triat per a celebrar este tradicional esdeveniment.
Durant molt de temps només els ninots de les falles grans van tindre oportunitat de ser indultats. No va ser fins a l’any 1963 quan la delegació de Falles Infantils de la Junta Central Fallera va convocar la I Exposició del Ninot Infantil, de la qual es va triar per votació al primer ninot indultat infantil. Es va tractar del grup que representava a “Pinocho i Gepetto”, obra de Josep Fabra i de la Falla Sant Vicente-Falangista Esteve (hui Sant Vicente-Periodista Azzati).
Després de celebrar-se en llocs com la Llotja de la Seda i el Mercat Central, l’any 2004 la Junta Central Fallera ubica l’Exposició del Ninot en el Centre Comercial Nou Centre. Ubicació que abandona en les Falles 2016.
NOU EMPLAÇAMENT
L’Exposició del Ninot 2016 es realitza per primera vegada en el Museu de Ciències Príncep Felipe, dins de la Ciutat de les Arts i les Ciències.
Es requeria un lloc ampli, en el que les figures pogueren ser contemplades de manera individual i des d’una distància suficient per a la seua valoració en conjunt, la qual cosa implicava una separació entre les peces considerable i amplitud en els corredors.
Estes particularitats, unides a les fortes mesures de seguretat que s’apliquen a una exposició d’objectes realitzats amb materials combustibles, i el valor i importància pròpia d’una mostra com esta, fan que finalment s’ubique en el Príncep Felipe, com a peces de museu que són els ninots candidats a salvar-se del foc.
Més de 2.500 m² diàfans que han permés dissenyar corredors i adjudicar espais als ninots centrant-se exclusivament en les necessitats del contingut i els seus visitants. La mostra podrà contemplar-se en un recinte emblemàtic dins de l’arquitectura valenciana de l’últim seguisc, ampli, ben il·luminat, que atorga a cada peça la zona necessària sobre fons opac, la qual cosa li permet emetre el seu vot de manera encertada.
Un any més, el vot serà informatitzat, la qual cosa permet comptabilitzar sense cap gènere de dubtes la quantitat de vots rebuts i que atorguen a un ninot el premi popular de l’indult.
Es podrà visitar de dilluns a diumenge, de 10 a 21:00 hores ininterrompudament, sent els preus de les entrades de 3 EUR la normal, i 1’5 EUR la reduïda per a xiquets i xiquetes menors de 14 anys, i persones majors de 65 anys. Podran entrar gratis els xiquets menors de 4 anys i les comissions de la ciutat del cens de la Junta Central Fallera, presentant un saluda firmat pel seu president, o una carta amb segell de la comissió, indicant el nombre de visitants.
La retirada dels Ninots es realitzarà de l’Exposició Ninot Infantil, el dia 14 de març de 18 a 21 hores. A les 18:00 hores la Fallera Major Infantil de València activarà el botó de l’ordinador que desvelarà, pocs segons després, el Ninot Indultat Infantil. L’Exposició del Ninot tancarà les seues portes el dia 15 de març de 18 a 21 hores. A les 18:00 hores la Fallera Major de València activarà el botó de l’ordinador que desvelarà el Ninot Indultat Major.