Indumentaristas i orfebres diuen “ja n’hi ha prou”

0
604

Continuen passant els mesos -van camí de set- i el món de la indumentària i l’orfebreria estan esperant rebre algun tipus d’ajuda o col·laboració per part de les institucions públiques.

Fa tres mesos van tenir l’última reunió amb el govern municipal. Com es pot apreciar a la foto, es van asseure juntament amb la representació dels col·lectius afectats i avui dia no han rebut cap mena de resposta.

Segons va avançar aquest mitjà, hi ha un descontentament generalitzat i els gerents de les empreses manifesten que la situació és límit, fins i tot alguns ja han tancat la seua persiana per sempre.

“Passen olímpicament de nosaltres, no ens agafen ni el telèfon, només volem que complisquen amb el que es van comprometre” aqueixa és la resposta de molts d’ells.

Recordem que, en la societat, tots els sectors i empreses estan afectades per la pandèmia, però que aquest sector és una part fonamental de la nostra festa. En un primer lloc, pel PIB que genera en la comunitat valenciana, i perquè gràcies al seu treball també les falles van ser declares Patrimoni Immaterial de la Humanitat just fa quatre anys. Per això, ara se senten poc protegits.

A més, al voltant de 20 orfebres reivindiquen que ningú haja comptat fins a hora, ni amb el seu treball. Aquests empresaris veuen com passen els dies i els mesos i no reben ni ajuda i ni resposta de les administracions

“Set mesos ja van passar des de la suspensió i cancel·lació de les falles. Un temps més que suficient per a portar al límit a moltes de les empreses artesanes de la comunitat Valenciana”, ens diu un orfebre.

Ells volen recordar que el seu treball és artesà i autòcton i que depèn exclusivament de les falles i festes de la comunitat. En aquest cas, no s’han celebrat i temen que no s’arribe tampoc a celebrar en el 2021.

Com hem pogut veure en aquests mesos, aquest col·lectiu ha tingut múltiples reunions amb diferents institucions valencianes. S’han reunit amb govern i oposició de l’administració local i autonòmica. A més de posar-li en coneixement la seua delicada situació que està portant al límit i fins i tot al tancament d’alguns tallers en els pròxims mesos per no poder mantenir les plantilles, els indumentaristes i orfebres han presentat propostes per a tenir un benefici pel seu treball realitzat.

Una de les propostes més rellevants és la que va proposar aquest col·lectiu als regidors Carlos Galiana i Pilar Bernabé, representants de l’àrea de festes i d’ús del consistori valencià. Els edils es van comprometre a oferir-los ajudes econòmiques. No obstant això, la partida d’aquestes ajudes perteneix a la regidoria de Cultura Festiva, segons les fonts de la regidoria d’Emprenedoria.

Els orfebres van proposar realitzar una peça única i exclusiva -tipus caramba o medalla- com a símbol de les falles del coronavirus. D’alguna manera, volien recordar aquest efímer i insòlit any. Una peça que calarà al món faller, segons ens informen diversos components dels quals van estar ací presents en aquesta reunió, tal com es veu a la foto.

A més de la realització de les 1000 peces amb un valor pròxim als 50€, es duria a terme una campanya de promoció per part de l’administració local pels mitjans amb l’acció. No obstant això, aquest fet serviria per a visibilitzar aquest sector tan perjudicat després de la pandèmia.

Per això, dimecres que ve 6 d’octubre a les 11 del matí, els indumentaristas i els orfebres han convocat una manifestació contra l’administració per a reivindicar la necessitat d’obtenir les ajudes per al sector, a l’espera de la resposta de la delegació del govern.

/AVANCE/ El regidor Carlos Galiana ha convocat una reunió amb el representant del Gremi de Sastres i Modistes el pròxim dilluns a les 20 de la vesprada a la seu de JCF. No obstant això, cal recordar que aquest col·lectiu sols representa a un 30% del indumentaristes i orfebres de la ciutat.