JCF celebra la Gala de la Solidaritat

0
729

La Primera Participació Destacada va ser per a la comissió Palleter-Erudit Orellana

El Palau dels Arts va obrir una vegada més les seues portes al món faller: aquest cap de setmana es presentava la XV Edició de Gala de la Solidaritat Fallera.

L’esdeveniment va tenir una increible acollida. En ella es van congregar quasi 400 fallers i falleres que van desenvolupar projectes solidaris en les seues respectives comissions al llarg de l’exercici 2017-2018. Aquests projectes han aconseguit arreplegar més de 500 kg de menjar, milers d’euros, centenars de joguets, metres de pèl que serviran per a fer perruques per a les dones que pateixen càncer, litres de sang a través de bancs de donació instal·lats en els casals, ulleres, llibres, taps, etc. A més, també s’han realitzat més d’una trentena de xarrades de sensibilització respecte a temes tan actuals com l’assetjament escolar o els trastorns alimentaris i s’han recorregut molts quilòmetres a favor d’alguna causa social.

Entre els convidats destacats es trobaven les Falleres Majors, Rocío Gil i Daniela Gómez, i les seues respectives Corts d’Honor, el Regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset i el president terrirorial de l’ONCE, Enrique Llin.

Encara que l’esdeveniment començava a les 20:00, el públic, emocionat pel que oferia la vesprada, ja es concentrava en l’exterior Aula Magistral dels Arts a les 19:00 on un photocall els esperava per a emmarcar aquest meravellós dia. I a les comissions que participaven per primera vegada se’ls va regalar una placa en la qual es llegia “Fallas Solidàries”, un reconeixement per ajudar al fet que el món siga un lloc millor.

La Gala va ser amenitzada pel mag Alexander que va arrancar mes d’una riallada als espectadors, per a després donar pas a la Coral Allegro, el famós cor de l’ONCE conformat per persones invidents que, amb les seues potents veus, van embolicar i van commoure als presents.

A partir d’ací, les Falleres Majors i les Corts d’Honor van ser lliurant els palets a les comissions guanyadores d’aquesta edició.

El primer premi va ser per a la falla Sant Joan d’Alzira, ja que es projecte consisteix a cercar la conscienciació de temes delicats mitjançant la realització d’actes de diferents estils. Esta comissió decideix abordar el repte mensualment treballant amb entitats com Càrites, Amnistia Internacional, Aspanion, Ballona MAtata Aida & Books o la Protectora Vacua. Contacten amb elles, vine quines necessitats tenen i els ajuden.

La comissió Bailen-Xativa va ser la que va obtenir el segon premi amb el seu projecte en el qual tracten d’afavorir la inclusió de col·lectius en risc d’exclusió social (immigrants, dones parades, joves…), des de Creu Roja concretament en el seu departament d’ocupació. Diferents professionals de diversos sectors els ajuden i assessoren. Aquesta comissió va decidir visibilitzar el treball d’aquesta entitat dedicant-li la seu falla situada en el centre de València.

El tercer guardó ho va aconseguir una falla amb una llarga història de solidaritat, la comissió de Mont Pietat de Xirivella. Sempre molt vinculats amb els temes relacionats amb la dona, enguany han dedicat a la igualtat i la perspectiva de gènere les seues falles. Han arreplegat menjar per als quals més ho necessiten i han implicat d’una manera activa a la seua comissió infantil en el seu projecte.

Santa Micaela-Marti L’Huma va conquistar el quart lloc. Aquesta falla va ensenyar que la vertadera inclusió passa per que les persones de les associacions formen part real de les comissions. Que senten les falles com nosaltres les sentim. D’altra banda, van ensenyar que la cuina pot acostar una mica mes a la felicitat amb els seus taller de cuina “receptes de l’àvia 2.0”.

El cinquè premi va recaure en la falla Universitat-Plaça del Patriarca. Esta comissió va voler donar veu als col·lectius humans que solen ser ignorats per la societat…Per a donar veu a aquesta gent, van dissenyar un cadafal que s’instal·larà en el centre de la ciutat. A més, van plantejar activitats a entitats que treballen amb aquests col·lectius.

Finalment, la Primera Participació Destacada va ser per a la comissió Palleter-Erudit Orellana. Era la primera vegada que feien un projecte social esta comissió i es va marcar un repte molt ambiciós: normalitzar la malaltia del càncer de mama que pateixen 1 de cada 8 dones. Per a açò, aquesta falla ha fet moltes activitats en les que ha recaptat fons per a la recerca d’aquesta malaltia.