Després de les reiterades sol·licituds rebudes, Junta Central Fallera ha fet públic el document que van signar les components de les Corts i les Falleres Majors de València 2017 en resultar triades.
Es tracta d’un document que arreplega les normes de vestimenta de particular que han de complir les màximes representants de les Falles 2017; en el qual, a més, s’indica que les xiquetes i senyoretes han d’anar amb un acompanyant que pot obligar-les a canviar-se de roba si no compleix les normes.
Les primeres manifestacions no han tardat a produir-se, i és que no solament el fet és notícia a nivell nacional sinó que també la vicepresidenta i consellera d’Igualtat Mónica Oltra ha advertit que “Aqueixa normes són incompatibles amb una democràcia”.
Colors sobris, sense escots i amb un llarg de falta a l’altura del genoll. Així han de vestir-se les Falleres Majors de València 2017 i les 24 joves i xiquetes que formen part de les seues Corts d’Honor.
Aquesta és una de les premisses que s’arrepleguen en les “Normes de protocol i actuació” que, a més de donar recomanacions sobre la indumentària oficial, estableixen com han de vestir en els actes als quals acudisquen “de particular”.
Entre aqueixes normes, que inclouen la prohibició dels pantalons vaquers o la recomanació d’usar sempre sabates de taló, s’inclou que l’acompanyant que a cadascuna d’elles li facilita JCF “té facultat d’obligar-la a canviar-se i, en cas de negativa,deixar-la a casa” si considera la seua vestimenta “indecorosa o no apropiada”.
Aquest document, de 14 pàgines, ha provocat que la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat, Mónica Oltra, anuncie que l’Institut de les Dones estudiarà aquest document “incompatible amb la democràcia” i exigirà a l’Ajuntament de València, responsable de JCF, la seua retirada.
“Aquestes normes envaeixen espais de l’esfera personal incomprensibles en aquest segle, perquè el llarg de la faldilla no depèn de ningú que no siga qui es posa la faldilla”, adverteix Oltra, que destaca que la normativa també estableix “una relació de dominació contrària a la llei”. “Posa els pèls de punta llegir que un acompanyant li pot dir a una xica major d’edat que es canvie de roba. Una dona pot anar vestida com li done la gana sense més risc que el de constipar-se”, insisteix.
“Canviar açò forma part de la tasca de crear relacions igualitàries, on no es jutge a les dones pel seu aspecte, alguna cosa que no es fa amb els homes”, assegura la vicepresidenta, que a més és fallera i defensora de la festa.
Normes de comportament
Les normes no solament afecten al vestuari, també al comportament. S’indica expressament que els pares “passaran a un segon pla” i les parelles “han de mantenir-se allunyats en els actes oficials”, en els quals es recomana a les xiques parar esment “evitant parlar, bromejar, etc.”. Per la passarel·la, afig, es desfilarà “de forma assossegada, sense arribar a la lenta, sempre somrient al públic a manera d’agraïment”.
Les fotografies que els sol·liciten han d’estar autoritzades i en les xarxes socials han de “ser extremadament cautelosos amb els nous seguidors i la sol·licituds d’amistat que poden sorgir després del nomenament”. Queda prohibit “compartir fotografies o vídeos presos de forma personal (per les xiquetes/senyoretes o familiars) durant els actes oficials i a l’interior dels cotxes oficials”.