La AMSTEL NIT DE L’ESPOLÍ teixirà per primera vegada en el cel de València un espolí, unint artesania sedera i pirotècnia

0
719

Artesania sedera i pirotècnia són dues de les claus de la cultura fallera i per primera vegada van a treballar unides.

· Amstel i el mestre pirotècnic de Ricasa, Ricardo Caballer, dissenyen un espectacle inèdit, que alterna fases horitzontals i verticals, combinant elements de les mascletaes diürnes amb uns altres dels focs artificials en una insòlita col·laboració entre l’artesania sedera i pirotècnica valencianes.

· L’espectacle tindrà lloc el 25 de febrer a les 20 hores en l’antic llit del Túria, entre els ponts de l’Exposició i de les Flors. I també serà retransmès online. A més, Amstel ha creat una promoció amb el sorteig de 5 places per a gaudir-ho al costat de la Fallera Major de València, en la zona d’autoritats.

· Aquesta innovadora iniciativa és la primera del #MOVIMIENTOESPOLÍN, un moviment amb diverses accions del que Amstel donarà a conèixer tots els detalls la setmana vinent.

L’Ajuntament de València ha acollit la presentació de la AMSTEL NIT DE L’ESPOLÍN (https://youtu.be/LShr6zEn7fA), una iniciativa de la cervecera que transforma la clàssica mascletà napolitana en una iniciativa plena d’innovacions tecnològiques i d’emoció per a retre homenatge a l’artesania sedera de la indumentària valenciana.

El Regidor de Cultura Festiva i President de Junta Central Fallera, Pere Fuset; la Fallera Major de València, Raquel Alario; i Ricardo Caballer, mestre pirotècnic de Ricasa; han participat en la presentació d’aquest espectacle pirotècnic que se celebrarà el pròxim 25 de febrer a les 20 hores en l’antic llit del riu Túria, entre els ponts de l’Exposició i de les Flors.

Alejandro Rodríguez, Manager de Relacions Institucionals Llevant de HEINEKEN Espanya, ha destacat que aquesta iniciativa funciona com avançada del #movimientoespolín, un moviment per a reivindicar l’espolí, “tot un símbol faller, amb un mèrit artesà incalculable i una història apassionant que demostra la profunditat d’aquesta festa. Però si volem que tinga un futur, hem de posar-ho en valor, hem d’acostar-ho a les noves generacions”, ha afirmat Rodríguez.

Des de fa més de tres dècades, Amstel col·labora amb la Junta Central Fallera i el Consistori per a impulsar les Falles. “Som la cervesa d’ací, l’única de marca que s’elabora a la Comunitat Valenciana, en les nostres instal·lacions que van començar en el barri del Cabanyal en els anys 50”, ha recordat Rodríguez, qui ha remarcat que des de llavors treballen per a la ciutat i les seues festes. “Recolzem a les institucions però també estem a peu de casal, treballant amb prop del 60% de les comissions falleres, i creant campanyes i esdeveniments amb els quals, de manera original, intentem reivindicar i difondre els trets més propis de la cultura fallera”, ha assegurat el Manager RRII Llevant de la marca, una labor que des de la Regidoria de Cultura Festiva i la Junta Central fallera han agraït, reconeixent l’esforç de Amstel per superar-se cada any.

PLÀNOLS VERTICALS I HORITZONTALS SE SUCCEEIXEN EN UN ESPECTACLE PIROTÈCNIC ON LA PÓLVORA SUBSTITUEIX Al FIL DE SEDA PER A TEIXIR EL PRIMER ESPOLÍ EFÍMER DEL MÓN SOBRE EL CEL DE VALÈNCIA

Com a avançament de les accions de Amstel per a aquestes Falles, la cervecera ha donat a conèixer la primera de les seues propostes, la AMSTEL NIT DE L’ESPOLÍ. Un espectacle pirotècnic que forma part d’una sèrie d’iniciatives que es donaran a conèixer la setmana vinent i amb les quals se cerca reivindicar aquest teixit artesanal valencià, que encara s’elabora manualment, lligant un a un centenars de fils de seda per a recrear dissenys que en ocasions són centenaris i que són capaços d’elevar la indumentària valenciana a la categoria d’art.

Una tradició que es renova perquè, per primera vegada, la metxa substitueix a la seda per a teixir en el cel el famós Espolí Fallera Major de València, el disseny que des de 2001 llueixen les màximes representants dels festejos de la ciutat en els seus vestits, amb el color que cadascuna d’elles escull. Per a aconseguir aquest homenatge, s’ha dissenyat un sorprenent espectacle en col·laboració amb un dels joves pirotècnics valencians més innovadors, Ricardo Caballer.

“El tret del pròxim 25 de febrer no té parangó, anem a tenir un tram en vertical i un altre en horitzontal, alguna cosa que no s’ha fet mai. A més, combinarem elements dels castells artificials, com els colors i les llums, amb efectes propis de les mascletaes diürnes”, ha assenyalat el mestre pirotècnic.

Sobre una estructura de 2.500 kg i 400 metres quadrats, subjecta per una grua i situada a 50 metres d’altura, el públic podrà presenciar com es teixeix amb pólvora, en comptes de fil de seda, el primer espolín efímer del món. És la impactant arrencada per a un espectacle que tindrà 9 vegades més potencia que les mascletaes que se celebren en la Plaça de l’Ajuntament, durarà el doble i serà completament innovador: s’utilitzaran carcasses i efectes nous, es barrejaran fins a dotze tipus de colors i hi haurà molt soroll, en resposta a les demandes del públic valencià.

El terratrèmol final també serà alguna cosa mai vist. Començarà amb un tram horitzontal compost per 1.000 trons i continuarà en una segona plataforma vertical, subjecta a 45 metres d’altura per dues grues, en la qual dispararan altres 1.000 trons de colors, encara més potents que els anteriors, amb els quals es tornarà a teixir l’Espolí Fallera Major de València. A partir d’aqueix moment vindrà un tancament aeri apoteósic. “Crec que va a ser la mascletà més gran que s’haja fet mai a València, no solament per la potència, sinó per totes les innovacions tècniques, per la mescla de l’horitzontal, amb el vertical, per l’ús de la pólvora com a fil de seda”, explica Caballer, qui des del primer moment es va sentir fascinat pel repte d’unir pirotècnia i sederia.

RETRANSMISSIÓ VIA XARXES SOCIALS I PROMOCIONS PER A GAUDIR DE LA AMSTEL NIT DE L’ ESPOLÍ DES DE LA ZONA D’AUTORITATS

El pròxim 25 de febrer a les 20h comença el tret de la AMSTEL NIT DE L’ ESPOLÍ que podrà vore’s des de l’Albereda i en els voltants del llit del Túria, en àrees properes a la zona de focs (entre els ponts de l’Exposició i de les Flors). Per a els qui no estiguen en la ciutat o no puguen acudir a la cita, el tret es va a retransmetre online, amb totes les instruccions en el perfil de Facebook de Amstel Espanya.

I per a els qui vulguen viure-ho d’una forma especial, Amstel va a donar l’oportunitat a 5 persones (i el seu acompanyant) de gaudir de l’espectacle amb una vista privilegiada, compartint l’experiència amb la Fallera Major de València en la zona d’autoritats.

“N’hi ha prou amb estar atent als perfils de xarxes socials de Amstel Espanya on anem a realitzar els sorteigs. A més, hem engegat una promoció en els bars, restaurants i cafeteries de la ciutat per a obtenir un regal molt especial a través dels terços de la gamma Amstel: Amstel Or, Amstel 100%, Amstel Radler i Amstel 0,0”, ha explicat Elena Morales, Brand Manager de Amstel.

Reunint 4 etiquetes dels terços es lliurarà un bo. Lliurant-ho en qualsevol dels dos punts de canvie habilitats, fins a esgotar existències, es podrà arreplegar una de les milers de POLSERES que la cervecera ha creat amb 7 dissenys diferents per a reivindicar la cultura sedera valenciana.

Un es troba en la Plaça de l’Ajuntament de València (De l’1 al 19 de març, L-V de 12 a 14h i de 18 a 20h. S i D d’11 a 14h i 18 a 21h) i un altre en el Mercat de Tapinería, allotjat en la plaça del mateix nom del barri del Carmen (del 15 al 28 de febr., L-V de 12 a 14h i de 18 a 20h, S i D d’11 a 14h i 18 a 21h. De l’1 al 19 de març, L-V de 12 a 14h i de 18 a 20h, S i D 11 a 14h i 18 a 21h).

“Aquestes polseres tindran un paper molt important en les activitats que donarem a conèixer la setmana vinent i de les quals volem fer partícip a la ciutat. Només puc avançar-vos que és tot un moviment, que anem a filar a través del #movimientoespolin, amb el qual Amstel pretén posar en valor la tradició de l’espolí perquè entre tots seguim teixint la meravellosa història d’aquesta festa”, ha conclòs Morales.