La Basílica presenta un documental sobre la Verge dels Desemparats, la seua història i devoció, i la seua obra social que “continua viva i s’adapta als nous temps”

0
460

La Basílica de la Verge dels Desemparats ha presentat el documental titulat “Mater Desertorum” sobre la devoció a la patrona de València, el seu origen en el segle XV, la història de la seua imatge i la seua festa, així com l’obra social vinculada a ella i la seua repercussió al llarg dels anys i en l’actualitat.

El documental ha sigut realitzat gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de València i inclou la intervenció del cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares; l’alcalde Joan Ribó; i representants de la Basílica i d’associacions vinculades a ella, com la Real Archicofradía i la Cort d’Honor de la Verge dels Desemparats o la Fundació MAIDES, entre altres.

En la presentació del vídeo, el rector de la Basílica, Jaime Sancho, ha destacat que aquest documental posa en valor que “la Verge dels Desemparats és molt més que que el culte cap a Ella, perquè aqueixa devoció i tota la seua obra social ve de l’amor a la Verge i del sentiment de gratitud cap a Ella”.

En el vídeo, l’Arquebisbe de València destaca “l’origen de la devoció a la Mare dels Desemparats, que està en el Pare Jofré, centrat en la caritat i en el servei als més febles i vulnerables” i reconeix sentir-se “molt valencià i molt fill de la Verge dels Desemparats”.

La Verge “és el cor que impulsa la vida de tota la diòcesi”

L’obra, amb una duració de 53 minuts, descriu l’origen de la devoció a València a la Mare de Déu dels Desamparats; explica la història de la seua imatge i la seua restauració, en 2014; incideix en la importància de la seua festa i la seua repercussió social; i subratlla la rellevància de l’obra social mariana que “continua viva i s’adapta als nous temps”.

En el vídeo, “veiem que la Verge dels Desemparats és el cor que impulsa la vida de tota la diòcesi i impulsa, també, tots els actes d’amor i caritat a través de l’obra social de la Basílica”, assenyala el vicerector Álvaro Almenar.

Sobre aquest tema, des de la Basílica animen a “conèixer i donar suport a l’obra social vinculada a la Verge dels Desemparats, que va sorgir en el segle XV i es reflecteix també en la societat del segle XXI, gràcies a associacions i col·lectius”, ha precisat Jaime Sancho.
Aquesta obra social està dirigida a donar suport a la labor de la Fundació Mare de Déu dels Innocents i Desamparats (MAIDES), dedicada a l’atenció a persones amb malaltia mental greu i en risc d’exclusió social; Vila Teresita, que ajuda persones en situació d’exclusió, especialment dones en situació de prostitució i/o víctimes de tràfic; i l’Associació Valenciana per a la Defensa de la Vida-Provida, que ajuda mares embarassades sense recursos i als seus bebès.

Més de 4.000 arxius audiovisuals i més de 50 hores de metratge

El documental és un projecte de la Basílica, subvencionat per l’Ajuntament de València, realitzat en 2020 per la productora Adarb Produccions, rodat en 4K i editat en HD (alta definició).

El vídeo “s’ha editat amb bruts rodats i material audiovisual procedent d’arxius i s’han seleccionat imatges de més de 4.000 arxius audiovisuals i més de 50 hores de metratge”, han explicat des de la productora Adarb.

La banda sonora “està composta principalment per interpretacions gravades en la Basílica, aprofitant l’acústica del temple, i els intèrprets principals han sigut l’Escolania de La nostra Senyora dels Desemparats; Schola Gregoriana Laetentur i Ensemble Laetentur, així com els organistes Jaime Santacruz i David Morales”.

Finalment, per a poder realitzar aquest documental s’han utilitzat imatges cedides pel Servei Audiovisual Diocesà de València (SAD), el setmanari PARAULA, l’Arxiu Diocesà de València, el Museu Marià Verge dels Desemparats (MUMA) i la Real Archicofradía de la Verge dels Desemparats, entre altres fonts.