La falla Berní i Català premia a l’empresa Flor d’Aigua per la seua trajectòria i la seua labor en la fest

0
754

Un any més, la comissió de la Falla Marquès de Montortal Berní i Català, comunament coneguda com La Berni, té tot a punt per a celebrar la que ja és la seua XIX Edició dels Premis Berni, enguany l’empresa de Flor d’Aigua ha sigut reconeguda per la seua trajectòria i labor en pro de la festa, al costat dels guardonats Fermín Pardo Pardo, a la artiata fallera, Marina Puche Faubel, la comissió de Na Jordana, i la Fallera Major de València 2019, Marina Civera Moreno.

La Gala de Lliurament tindrà lloc el pròxim 5 d’octubre a les 20.30 hores en el casal

Flor d’Aigua

Aquesta empresa de plateros va nàixer en 1919 de mans d’Amparo Pastor Pastor besàvia de Guillermo Expósito Puig, amo i gerent del taller Flor d’Aigua. Ja  l’any 2004 com a Joieria “Els Platers”, va realitzar subjecta-bandes gravats per a Noelia Soria Monpó F.M.V 2004, treball que repetiria per a GueGuel Masmanian F.M.V, entre altres. Va mantenir la tradició de la joieria fins a l’any 2007, any en què va decidir traslladar la seua botiga des de la Ribera a València Capital transformant-la en un taller de gravat Artesanal, on donaria a conèixer el seu gran Hobby, Les Pintes Gravades i recuperaria Una Tècnica Totalment Oblidada com és el Raspat.

El que va començar com un taller de Gravat Artesanal, va passar en molt poc temps a ser un taller de pintes ja que només una setmana després d’obrir la seua botiga María Reglero Manglada F.M.V 2007 ja va lluir unes pintes del taller Flor d’Aigua, donant a conèixer a Guillermo Expósito dins del món Faller i Valencià. Des d’aqueix any, ha continuat realitzant ininterrompudament les pintes de les Crida a totes les Falleres Majors de València i algunes Infantils.

A part de les Pintes de la Crida, també ha realitzat en moltes ocasions les Pintes de les Forces Armades i Gala Fallera, Pintes per a Falleres Majors de Junta Locals com Gandia, Catarroja, Borriana, Bunyol, Benicarló, Torrent i a nivell Oficial porta realitzant les Pintes Oficials de les Falleres Majors de la comarca de Sagunt des de l’any 2010.

Des del primer moment el Taller Flor d’Aigua ha apostat fermament per les pintes de raspat, respectant la forma de venda dels nostres avantpassats, fent de cadascuna de les seues peces una joia totalment artesanal, exclusiva i personalitzada. L’any 2010 és quan va recuperar la tan coneguda i polèmica “caramba” donant-li a conèixer al món faller. A través de Mª Pilar Giménez Santamarina F.M.V. 2010, la Caramba es va reinventar i va adaptar al món faller amb els escuts de Falla. A partir de llavors, va començar a recuperar i adaptar múltiples complements de joieria tradicional valenciana poc coneguts fins llavors, com les manilles i els ahorcadores, i en vista de l’èxit va començar a recuperar tant pendents com joies. Tot això en Plata de 1a Llei.

L’any 2011, dins de l’apartat de complements va començar a crear una altra línia, però aquesta tèxtil, on es poden trobar còfies de seda, mantillas de mitja lluna, davantals, mocadores de pit, escapularis. Aquesta nova línia va rebre el nom de “ Flor de Cotó ” posant-se al càrrec d’ella Javier Vicente Pérez Belenguer, convertint en poc temps “ Flor de Cotó ” en la seua signatura d’Indumentària Tradicional Valenciana. Des d’aqueix moment el taller “ Flor d’Aigua ” amb la fusió amb “ Flor de Cotó ” comença una nova marxa en el món de la investigació de la indumentària i joieria tradicional valenciana.