Un homenatge a les artistes i els artistes fallers i a totes i tots els professionals de la pirotècnia, la indumentària, la floristeria i la música. Eixa és l’essència que vincula els diferents cartells i postals que conformen la imatge gràfica de les Falles de 2021. El treball, obra del dissenyador Diego Mir i Fase Studio (Cristina Alonso Navarro i Raül Vicent Claramunt), s’ha presentat en el marc dels actes de celebració del quart aniversari de la inclusió de les Falles com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. El regidor de Cultura Festiva i president de la Junta Central Fallera (JCF), Carlos Galiana, i les falleres majors de València, Consuelo Llobell i Carla García, acompanyades per les falleres que integren les corts d’honor, han presidit els actes.
“La campanya gràfica de les Falles de 2021 és un homenatge als oficis que fan la festa possible: un reconeixement i una reivindicació de la tradició, motivats per la situació que estan travessant. Ells i elles són la festa, i es mereixen tota la nostra admiració i el nostre suport”, han explicat els creadors de la imatge de la pròxima edició de la festa gran de la ciutat.
En total hi haurà sis cartells: cinc per a cinc oficis (artista faller, pirotècnic/a, indumentarista, músic/a i florista), “sense els quals els valencians i les valencianes no podríem entendre la nostra festa gran”, ha destacat Galiana. A més, hi ha un cartell genèric que conté l’essència global de la campanya i que fa extensible el reconeixement a tots aquells altres oficis i professions que, d’una manera o d’altra, contribuïxen a la celebració de tot allò relacionat amb les Falles.
Des de la perspectiva formal, la campanya és també un homenatge a la tradició gràfica. “L’estètica mira al passat, a referents de l’art ‘déco’ i d’una era prolífica per a l’ofici del cartellisme a València. Noms com Renau, Monleón, Amérigo, Ballester o Raga van obrir unes portes estètiques i formals que volem rescatar i reivindicar com a pròpies”, han explicat els responsables del treball, que han incidit en “l’exercici d’introspecció”, en un moment com l’actual “que ens convida a celebrar, més que el caràcter internacional de la festa, les nostres arrels i la nostra capacitat com a poble per a donar-nos suport, valorar-nos i tornar la vista arrere per tal d’afrontar el futur amb força i optimisme”.
Galiana ha destacat el resultat del treball encomanat a Diego Mir i Fase Studio i “el paper indiscutible que juguen en el dia a dia de les Falles els oficis i les professions representades en estos cartells”.
IV ANIVERSARI DE LES FALLES PATRIMONI
La presentació s’ha fet en el marc dels actes que durant tot el cap de setmana es desenvolupen al Palau de Congressos de València per celebrar el quart aniversari de les Falles com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, entre els quals hi ha les desfilades amb què des de la Regidoria de Cultura Festiva s’ha volgut posar en valor el treball de les persones que es dediquen a la indumentària.
Exposicions fotogràfiques, taules rodones, i també altres actes en altres enclavaments, com ara els tallers dels ninots juvenil i infantil, la declamació infantil, l’homenatge als ninots indultats d’enguany, un concert de l’Agrupació Musical Gayano Lluch, el lliurament dels premis dels betlems, la presentació de la indumentària oficial o les finals de tenis de taula i dels e-sports complementen la programació dels actes de celebració organitzats per JCF.