Les primeres peces de les falles materials començaran a sortir al carrer el 3 de març, però la construcció de la falla virtual que proposa la Universitat de València ja ha començat. L’equip que coordinen Francisco Grimaldo, sotsdirector de l’Escola Superior d’Enginyeria de la UV, i Emilio Soria, director del màster en Ciència de Dades de la UV, proposa aixecar una gran falla immaterial que escolti les xarxes socials.
El projecte gràfic inclou paraules, fotos i emoticones i es basa en els temes fallers d’actualitat a les xarxes socials. «Si l’any passat es demanava a la gent que enviés missatges amb les paraules que volien que formés part de la primera falla immaterial, en aquesta edició l’interès es concentra a estudiar les relacions que es generen amb l’activitat de les xarxes socials», indica Francisco Grimaldo. La visualització d’esments, els ‘m’agrada’, tuits i retuits expressats serviran per detectar els líders o ‘influencers’ i les subcomunidades que es defineixen a partir de la interacció de determinats perfils, tal com va indicar Emilio Soria.
Una de les novetats d’aquest any és que a la web de ‘fallainmaterial’ s’incorpora un mapa de calor on es mostra de forma dinàmica l’activitat dels perfils socials dels col·lectius fallers amb una gamma de colors diferents que representen els nivells d’intensitat de l’activitat.
Tal com van indicar Grimaldo i Soria el passat any el projecte va rebre més de 10.000 missatges i va tenir 2.300 usuaris i es van plantar virtualment 1.500 falles en punts dispars com Rússia, Bèlgica, Polònia, Alemanya i en moltes ciutats espanyoles. I és que l’objectiu és que la gent es descarregui en el mòbil la falla que es vagi creant i la cremi també virtualment o imprimint-la en paper.
El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, va bromejar en dir que «és l’única falla que no posa carpa ni demana subvenció» i va considerar que la intel·ligència artificial podrà ser útils «per exemple perquè els artistes puguin conèixer què opinen de la falles que planten».