La XVIII Gala de la Solidaritat Fallera ha reconegut este diumenge els projectes impulsats per les comissions falleres que han dedicat part del seu temps i esforç a construir una societat més solidària, igualitària, plural, diversa, inclusiva, humanitària i accessible per a tota la ciutadania. Els premis incentiven les solucions aconseguides pels integrants de les comissions que han realitzat accions socials, humanitàries o d’accessibilitat per a persones amb diversitat funcional i valoren la tasca altruista de les falles i la seua implicació solidària, així com la visibilització de determinades realitats que es donen en la nostra societat. La comissió Doctor Gil i Morte-Doctor Vila Barberà ha aconseguit el premi a la Millor Acció de Primera Participació i la falla Plaça del Pilar s’ha alçat amb el Millor Projecte de Primera Participació.
El Saló d’Actes del Museu Valencià de la Il·lustració i de la Modernitat (MuVIM) ha acollit la gala, organitzada per la delegació de Solidaritat i Inclusió de Junta Central Fallera, on s’ha donat cita el món solidari valencià, així com regidors i regidores de l’Ajuntament de València i representants de les comissions falleres guardonades, d’associacions i col·lectius solidaris, en un acte que ha estat presidit per les Falleres Majors de València, Laura Mengó i Paula Nieto, les seues Corts d’Honor i pel regidor de Cultura Festiva i president de Junta Central Fallera, Pere Fuset.
Fuset ha destacat que la festa de les Falles, amb estos guardons, “demostra que està connectada amb la societat”, i ha indicat que “més enllà de les comissions premiades, totes han obtingut un premi” per desenvolupar les respectives accions i projectes. “Una de les coses de les quals més orgullós estic és d’haver impulsat la creació de la Delegació de Solidaritat i Inclusió de Junta Central Fallera com a espill del que ja estava passant en la festa fallera”, ha afirmat.
En esta línia, ha animat a les comissions falleres a ser “una taca d’oli perquè vos fóreu estenent i que cada vegada més comissions falleres, a banda de fer cultura, festa i tantes altres coses, facen també solidaritat i inclusió”. “Si voleu inspiració, només heu de girar-vos al vostre casal i barri i vore quantes coses mereixen visibilitat”, ha apuntat Fuset. Finalment, ha subratllat el “paper clau” de les comissions i la necessitat que “siguen referents per prendre consciència”. “Tots i totes som diferents i des de la nostra diversitat podem ser iguals”, ha afegit.
En aquesta edició s’han atorgat huit premis, tres d’ells als projectes més destacats, tres a les millors accions solidàries, un premi al millor projecte de primera participació i altre a la millor acció solidària de primera participació. L’objecte de la convocatòria dels premis a la Solidaritat Fallera que impulsa Junta Central Fallera és fomentar i impulsar l’interés de les comissions falleres a aportar solucions solidàries i socials que promoguen els conceptes d’igualtat, diversitat i sostenibilitat i contribuïsquen a la superació de barreres i estereotips de tota mena que dificulten la vida normalitzada de les persones.
Així, amb estos premis es pretén afavorir el desenvolupament dels principis d’igualtat de tracte i no discriminació per motiu de sexe, orientació sexual, identitat de gènere, ètnia, cultura, procedència, religió, creença, situació de pobresa, diversitat funcional o qualsevol altra causa, contribuint a la prevenció de la intolerància, l’odi o qualsevol forma de discriminació. En esta edició s’han presentat dues modalitats de premis en atenció al tipus d’activitat relacionada: projecte solidari o acció solidària.
Els projectes i/o accions solidàries presentats s’han emmarcat en el desenvolupament de solucions que aporten algun benefici a un col·lectiu determinat o que ajuden a la sensibilització de la societat en àrees com la inclusió social, projectes humanitaris, lluita contra la pobresa, ajuda a la infància, vida normalitzada de persones amb capacitats diferents i qualsevol altra acció o projecte solidari que promoga el respecte pel medi ambient.