Les festes d’hivern de la C. Valenciana que no cal perdrese

0
692

Passades les festes de Reyes, tots els valencians es disposen a afrontar l’Any Nou amb una sèrie de festes molt populars que cal atribuir a l’hivern. Per exemple, Sant Antoni, el 17 de gener, se celebra en multitud de localitats de la Comunitat Valenciana però tal com destaca la web oficial comunitatvalenciana.com Canals i Forcall són dues de les poblacions on més brillen aquests festejos.

La Santantonà de Forcall és una festa medieval del foc declarada Festa d’Interès Turístic Autonòmic. Consisteix en una recreació popular sobre la vida del sant, vinculada a la cabanya-foguera, en la qual apareixen singulars personatges. A Canals també se celebra Sant Antonio Abad de forma espectacular i el qualificatiu és fidel a la grandària de la foguera que es crema, una de les més grans del món amb una altura compresa entre els 17 i 25 metres.

Fira del Porrat de Guadassuar
El Porrat de Sant Vicent o Fireta de Guadassuar és una fira que se celebra per a commemorar el dia del patró, Sant Vicent Màrtir o Sant Vicent de la Rosa. És una fira familiar, coneguda en la majoria de pobles de la Ribera, que atrau una gran quantitat de visitants. Comença el 21 de gener, la vespra del dia del sant, amb la Repartició de la Carn; el 22, es festeja al sant amb els actes religiosos i amb esmorzars per part dels grups d’amics; i el 23 se celebra el dia de l’Aurora. Uns dies després té lloc en la localitat la Fira Agrícola i Industrial de la Ribera.

Festa de la Carxofa de Benicarló
Una mica més endavant en el calendari, la Festa de la Carxofa de Benicarló se celebra entre el 23 i el 29 de gener. És Festa d’Interès Turístic i una meravella gastronòmica. La carxofa, producte amb Denominació d’Origen, és la protagonista. Es preparen degustacions populars amb tot tipus de plats elaborats amb aquesta suculenta verdura. Els restaurants de la ciutat ofereixen complets menús a quin més impressionant.

L’última Festa d’Interès Turístic d’aquest mes comença al gener i acaba al febrer. Parlem del famós Carnestoltes, que celebrant-se en municipis de tradició com Pego a Alacant o Villar del Arzobispo a València, aconsegueix també gran espectacularitat a Vinaròs. Té lloc 40 dies abans de l’inici de la quaresma i dura ni més ni menys que 11 dies. Són molts els actes multitudinaris, com la imposició de corbatines als estendards de les comparses, la proclamació de les reines, dues grans desfilades que se celebren en l’últim cap de setmana i diferents actes de tipus esportiu, cultural, gastronòmic.

Febrer: Bocairent, Requena…
Al febrer són dos les Festes d’Interès Turístic que trobem. Els Moros i Cristians de Bocairent tenen lloc el primer divendres de febrer. El seu arrelament, tradició, colorit i cultura fan d’aquestes festes unes de les més atractives. La varietat de la indumentària, la música i la pólvora emboliquen tant a visitants com a participants en un ambient festiu difícil de menysprear.

I com no, Requena celebra orgullosa la seua Mostra d’Embotit Artesà i de Qualitat del 9 a l’11 de febrer. Descobrisca i deguste els embotits més tradicionals de la zona i no oblide maridar amb vins de la D.O. Utiel-Requena o cava de Requena. Llonganisses, botifarres, sobrassades, salsitxons, xoriços així com formatges i dolços atraparan al turista.