“Hem de seguir treballant perquè València exporte la seua cultura i cultura de valor”
“Les nostres fortes arrels ens fan tenir en l’actualitat un immens potencial cultural i econòmic. Tenim una llengua pròpia i tenim les nostres pròpies tradicions que ens fan ser únics”
La presidenta de l’Ateneu Mercantil de València, Carmen de Rosa, ha afirmat que “amb la jornada sobre Valencianitat que celebrem en l’Ateneu concloem que cal fer més si cap. Hem de sentir-nos orgullosos del que som i del tot el que hem aconseguit però hem de seguir treballant perquè València exporte la seua cultura, cultura de valor, aquest que mai pot faltar en un projecte comú que una a tots els pobles de la Comunitat Valenciana”.
La Jornada de Valencianitat, organitzada pel Fòrum Vinatea de l’Ateneu, s’ha celebrat en el Saló d’Actes de l’Ateneu i ha estat presentada per José Francisco Ballester-Olmos, acadèmic de nombre de la RACV. Els ponents de la taula redona han sigut Jose Vicente Goméz Bayarri, acadèmic de nombre de la RACV que ha disertat sobre la base històrica del moment; Oscar Rueda Pitarque, lingüista i membre de la Junta de Lo Rat Penat, que ha exposat la situació actual de la qüestió lingüística; Enric Esteve, president de Lo Rat Penat, que ha disertat sobre la vertebració popular de la circumstància que vivim i finalment, José Luis Manglano de Mas, acadèmic de nombre de la RACV, que ha tancat les intervencions amb el tema de l’articulació sociològica de la societat valenciana enfront del procés de catalanització operant.
Durant la seua intervenció, Carmen de Rosa ha recordat que “som una de les regions més antigues d’Espanya que compta amb la seua pròpia història. Vam ser Regne i vam ser epicentre mundial de la cultura en el nostre Segle d’Or Valencià. Vam ser capaços d’aconseguir assoliments i gestes en nom de València, com així commemorem el 9 d’Octubre. I hem sigut un dels grans motors de l’economia espanyola al llarg del S.xx i XXI. I per açò em pregunte: Com no anem a ser capaços d’afrontar en l’actualitat i ser valentes a l’hora de donar resposta a els reptes en aquest complex temps que vivim?”.
En aquest sentit, De Rosa ha assenyalat que es va anar important i es pot seguir sent-ho. “Però cal treballar molt, cal ser solidaris entre nosaltres perquè hem sigut un poble de concòrdia, de solidaritat, de cooperació, de tolerància, de progrés, però també d’autonomia pròpia. Les nostres fortes arrels ens fan tenir en l’actualitat un immens potencial cultural i econòmic. Tenim una llengua pròpia i tenim les nostres pròpies tradicions que ens fan ser únics”, ha apuntat.
Així mateix, la Presidenta ha recordat que l’Ateneu Mercantil de València és una institució viva que sempre s’ha mostrat sensible amb les inquietuds i necessitats dels valencians. “Per açò, volem conèixer el que ens inquieta en aquest segle XXI des del punt de vista històric, lingüístic o de vertebració popular i per açò hem realitzat aquesta jornada de reflexió amb la qual hem pretès analitzar l’articulació sociològica de la societat valenciana i els canvis que s’han produït en ella en els últims anys”, ha afegit.
“Som valencians i valencianistes, i per tant anem a ajudar a defensar el patrimoni cultural, artístic i social de la Comunitat Valenciana. Al llarg de la nostra història hem sigut el motor de moltes accions que han potenciat els nostres senyals d’identitat i hem sigut precursors de les moltes institucions rellevants de la nostra societat tant en l’àmbit mercantil i econòmic, com també en el cultural i social” afegint que “anem a seguir treballant perquè la nostra institució seguisca tenint un marcat sentiment identitari valencianista”, ha conclòs Carmen de Rosa.