Leucate (França), última parada de la Falla del Patrimoni

0
798

Les Falleres Majors de València i les seues Corts d’Honor participaran al festival “Sol y Fiesta” on es cremarà l’obra de Ximo Esteve

Junta Central Fallera prepara un nou viatge internacional, coordinat per la delegació de Promoció del Patrimoni, per a promocionar la festa de les Falles.

El cap de setmana del 31 al 2 de juny, les Falleres Majors de València i les seues Corts d’Honor participaran en el festival artístic que té lloc cada any en Leucate, una xicoteta localitat del sud de França. Al costat d’elles també viatjaran una banda de música i la falla del Patrimoni, obra de l’artista faller Ximo Esteve. Esta falla ha passat ja per multitud d’ubicacions i ha sigut cedida per la Fundació Turisme València. Serà mostrada i cremada en finalitzar el festival.

No és la primera vegada que Junta Central Fallera intervé en esta cita internacional del Mediterrani, perquè ja en 2011 una falla infantil i un grup de folklore van participar en el festival. Esta vegada, l’Ajuntament de Leucate ha volgut convidar a una delegació valenciana encapçalada per les màximes representants de la festa perquè mostren als milers de visitants que acudeixen al festival alguns dels aspectes que posen en valor la nostra festa com a Patrimoni de la Humanitat com l’art efímer, la indumentària, la música i el foc.

Les Falles de València participaran en les diferents desfilades que tenen lloc en el festival que celebra enguany la seua vint-i-dosena edició. El diumenge, per a concloure, serà cremada la falla al costat del mar. El millor comiat per a una falla que porta viatjant des de principis del 2017 i que representa la fita aconseguida per la nostra festa al novembre 2016.

Viatges de la Falla del Patrimoni de Ximo Esteve

Abans d’arribar a la seua parada final en Leucate (França), la Falla del Patrimoni creada per Ximo Esteve per a Fitur Madrid 2017 ha viatjat des de principis de 2017 per diferents llocs com:

– Cevisama València 2017.

– Hotel Westin València (2017).

– Pati Gòtic del Palau de la Generalitat Valenciana durant les Falles 2017 i 2018.

– Marató València Trinidad Alfonso (2017 i 2018).

– Estació d’Atocha a Madrid (2018).
Festival Internacional d’Espectacles de Carrer “Sol y Fiesta” affiche syf2019

Des de 1998, durant el cap de setmana de l’Ascensió, Lecaute es converteix en un gran teatre a l’aire lliure, on durant dos dies, els seus carrers s’omplin de color gràcies a la música, la gastronomia, la màgia, els espectacles i el folklore que envaeixen cada racó de la localitat.

Enguany, durant el 31 de maig i l’1 de juny, tindrà lloc la 22a edició, on de nou grans i xicotets eixiran al carrer per a disfrutar de grans espectacles representats per les millors companyies internacionals.

“Sol y Fiesta” torna carregat d’alegria per a delectar el cor dels espectadors amb dues jornades úniques, plenes d’emocions i de molt d’art.

Tal és l’èxit de “Sol y Fiesta”, que durant els dies que dura l’espectacle la població d’aquesta xicoteta localitat arriba a duplicar-se, aconseguint els 10.000 habitants.

Sobre Lecaute

Leucate és una localitat i comuna del sud de França, situada en el departament de l’Aude, a la regió administrativa de Languedoc-Rosselló i la regió natural de Corbières.

A 570 km de València, aquesta localitat es troba a tan sols 36 km al nord-est de Perpinyà. Segons l’últim cens posseeix 4.373 habitants, coneguts en francés pel gentilici Leucatois.

El port de Lecaute és una de les majors marines d’Europa en el Mediterrani i ofereix a residents i visitants una gran varietat d’activitats aquàtiques com a submarinisme, kitesurf, windsurf, etc. És el punt de partida cap a les costes espanyoles, Balears, Còrsega, Sardenya i tots els països mediterranis.

Les Falles en Leucate

El 2019 no serà la primera vegada que les Falles visiten Lecaute, ja que en la XIV edició del Festival “Sol y Fiesta”, l’any 2011, les Falles van ser seleccionades per a representar a les festes d’Espanya.

D’aquesta forma, fins al sud de França es va portar una falla infantil obra de l’artista faller José Manuel Ribes que escenificava “uns fallerets, amb una bola del món, per a explicar la nostra particular festa de carrer i la cultura valenciana”, segons va assenyalar el mateix autor.

A més, Ribes i els seus ninots no van viatjar solos fins a Lecaute, sinó que ho van fer amb la delegació de Promoció Exterior de Junta Central Fallera i al costat de 25 components del Grup de Danses Santa Bàrbara de València, que van portar el folklore valencià a aquesta xicoteta localitat del sud de França.

Aquell juny de 2011, i de manera diferent al que succeeix cada 19 de març a València, la falleta de José Manuel Ribes no es va cremar, sinó que es va subhastar per a una causa solidària.