L’I Congrés Internacional de Divulgació i Periodisme El Camí del Sant Grial finalitza amb gran èxit

0
499
Fuente: Elperiòdic

Dijous passat el municipi de Massamagrell va acollir de forma online i presencial, respectant les mesures la Covid-19, l’I Congrés Internacional de Divulgació i Periodisme El Camí del Sant Grial. Després de la seua celebració, les dades avalen el rotund èxit que ha tingut i la gran participació tant en visualitzacions com a nivell presencial en les seues diferents sessions. Les xarxes socials aconsegueixen el mig milió de persones en tota Llatinoamèrica i a Espanya han aconseguit més de 21.000 persones segons les dades de les diferents plataformes on-line.

L’esdeveniment s’ha celebrat amb els més estrictes protocols Covid-19, està servint per a demostrar que, malgrat la situació actual provocada amb la crisi sanitària del coronavirus, és possible mantenir propostes i activitats culturals de primer ordre d’una forma totalment ordenada.

El congrés arrancava el dijous 19 al matí amb la benvinguda per part de la Dra. Ana Mafé, presidenta de l’Associació Cultural El Camí del Sant Grial i de la Comissió Científica Internacional d’Estudis del Sant Grial. En el seu discurs esmenta les connexions des de més de 30 països entre els quals destaca a Mèxic, l’Argentina o Itàlia, a més de l’Organització Mundial del Turisme Eqüestre (OMTE) amb seu a Espanya.

Francisco Contreras Gil periodista, documentalista i escriptor va parlar de la “Biografia Antonio Beltrán, professor i cronista oficial de Saragossa” donant clares instruccions que el futur del camí: “El futur del Camí del Sant Grial ha de senyalitzar-se immediatament”. El Dr. Jorge Manuel Rodríguez, president Centre Español de Sindonología va realitzar un recorregut sobre “Com València va arribar a ser Ciutat Jubilar” i va posar en valor el paper del Cardenal don Carlos Osoro en 2014.També es va comptar amb la presència online de Sr. Fernando Mullor Grifol, Director Programa Ràdio a Múrcia, qui va parlar sobre la importància de comunicar amb fonament i rigorositat. Ens va parlar de la seua experiència vital i de la importància de continuar treballant sempre des del coneixement. Will McCarthy, periodista anglès va parlar sobre la presència del Sant Calze en la premsa anglesa. Finalment, la Dra. María Gómez, Professora Departament Història de l’Art de la Universitat de València i responsable de Laboratori, va basar la seua ponència en el relat artístic del Sant Grial. Va explicar les noves aportacions que, des de les arts plàstiques està donant per mitjà de la seua obra al coneixement del Sant Calze i va presentar una sèrie pictòrica que va deixar sense alè als qui vam tenir la sort d’estar allí.

A la vesprada, no obstant això, el fòrum de debat va ser protagonitzat per la premsa escrita i digital com epicentre de difusió. Amb destacats ponents com a Sr. Héctor González, President Associació Professional Periodistes Valencians o Sr. Manuel Furió, President Associació de Mitjans Digitals de la Comunitat Valenciana. Tots ells van exposar el seu interès a continuar apostant per la Comunitat Valenciana a través de la difusió del Camí del Sant Grial.la cinquena sessió dedicada a Alemanya i el Sant Grial va posar fi a la primera jornada del congrés. La Dra. Ana Mafé García va presentar el documental alemany TV ZDF. El Dr. Gabriel Songel, Catedràtic de Disseny Universitat Politècnica de València va explicar el seu treball de recerca “Lápis Exilis”. Juan Agustín Blasco Carbó, Llicenciat en Ciències Religioses per la Universitat de Sant Dámaso a Madrid va delectar als presents amb una explicació clara i rotunda sobre l’aplicació del mètode científic en les investigacions (citar fonts, diferenciar entre conjectura i hipòtesi demostrada, establir un estat de la qüestió previ a l’exposició de resultats, etc.) que va produir un gran interès per part del públic assistent. Les seues conclusions sobre la doble interpretació de l’epigrafia i la seua vinculació amb el “Parzifal” alemany vénen a constatar de forma definitiva que el Sant Grial de la novel·la de Wolfram von Eschenbach és el Sant Calze de la Catedral de València.

En el segon dia es va comptar de nou amb la presència internacional i nacional de diferents divulgadors. Van obrir la sisena sessió Dª. Silvia Soria, periodista i directora. A continuació, la Dra. Ana Mafé García, va informar mitjançant la lectura d’un correu que el documental gravat per la TV francesa al setembre d’enguany s’emetrà pròximament.  Dª. Natalie Kohl escriptora, Directora General Connexió. Consulting i Comunicació va exposar una meravellosa conferència sobre “França i el Graal”. Va finalitzar la sessió Sr. Sergio Solsona, escriptor, divulgador i investigador, a més de representant de l’Orde del Temple de Londres parlant sobre els personatges històrics del Regne d’Aragó que van donar nom als personatges de la Taula Redona de les novel·les medievals.

En la setena sessió es va arribar a un dels punts més esperats del congrés.  Es tractava de parlar sobre el Sant Grial en la literatura. Chema Ferrer escriptor i divulgador valencià va fer una brillant exposició dels mites grecs que van tractar el concepte de “viatge iniciàtic” i “objecte màgic”. Dª. Alicia Palazón escriptora i Directora de contingut d’AULA GRIAL va exposar amb claredat els mites erronis que s’han fixat en la literatura i que han traspassat aquest mitjà de fantasia perquè es creen com a certs. Per exemple, la descendència de la sang real de Jesús en els reis Merovingios o la presència dels Templers la història del Sant Grial. La ponència de Sr. Javier Sierra escriptor i periodista “Premi Planeta 2017” va tancar la sessió.

En la vuitena sessió dedicada al fòrum televisió com a manera de fomentar produccions divulgatives. Ja a la vesprada en la novena i última sessió “Fòrum Radi i les noves tecnologies al servei de la divulgació” es va comptar amb la presència dels periodistes Sr. José Luis Pichardo o Sr. Luis Agudo, Periodista i a través d’un escrit Sr. Santiago Camacho Hidalgo, periodista i escriptor, ens va explicar la seua visió del Camí del Sant Grial. La sessió de tancament van ser duts a terme pel Sr. Sr. Francisco Gómez Laserna, Alcalde – President Excm. Ajuntament de Massamagrell, per Sr. Jesús Gimeno regidor i secretari de l’Associació Cultural El Camí del Sant Grial, per la Dra. Ana Mafé García i per l’Il·lm. Sr. Sr. Francisco Molina Agulló, Director Territorial Presidència Generalitat Valenciana qui va asseverar la importància del camí i va avançar una futura unió amb les institucions.

Conclusions de l’esdeveniment
Investigadors, escriptors i periodistes van coincidir en la necessitat de posar en valor el Camí del Sant Grial a través d’accions conjuntes en les quals València i Aragó han de treballar de la mà. Alhora de mostrar la necessitat de donar a conèixer una peça única com és el Sant Calze de València. A més, els presents coincidien en la necessitat d’impulsar diferents accions per a aconseguir que el Sant Grial deixe de ser el gran desconegut per a consolidar-se com a element vertebrador del territori, de manera conjunta, a Aragó i València. Per això el Camí del Sant Grial, Ruta del Coneixement, camí de la Pau ha de començar amb la unió de sinergies polítiques, eclesiàstiques i civils. Amb un repte que permeta vertebrar el territori a través de la relíquia més important de l’Edat mitjana Occidental, el Sant Calze que es conserva en la Catedral de València. També, el potencial turístic, cultural, històric i patrimonial de la història que envolta al Sant Calze, que va estar amagat durant més de tres segles en Sant Joan de la Penya abans d’arribar a terres valencianes, ha de generar, segons el parer dels professionals de la comunicació, sinergies entre les dues comunitats que desemboquen en riquesa per a aquells pobles que formen El Camí del Sant Grial, Ruta del Coneixement, Camí de la Pau, que ve forjant-se des de 2002 i que està experimentant un nou impuls amb motiu de l’Any Jubilar del Sant Calze de València. Una tasca en la qual la societat civil ha de fer un pas avant, i en la qual el suport i la responsabilitat dels mitjans de comunicació ha de ser necessàriament compartida per les diferents administracions implicades en el projecte.

Valor El Camí del Sant Grial
Sens dubte el Sant Calze és la més important relíquia que conservem els cristians, estem parlant de la copa amb la qual Jesucrist va celebrar la seua Ultima Sopar i del seu llarg pelegrinatge fins a la seua actual ubicació en la Catedral de València. Tenint en compte el gran valor històric i cultural del Sant Grial, la seua actual localització a València i que el pelegrinatge que va seguir en la península ibèrica travessa les Comunitats d’Aragó i València, s’ha de posar en valor el Sant Grial, a través d’un Camí que servirà d’impuls econòmic i social per a les poblacions per les quals transcorre.

El Camí segueix l’itinerari que, segons la tradició, va seguir el Sant Calze des de la seua arribada a la península ibèrica, fins a la seua actual ubicació en la catedral de València. Una ruta de 550Km que discorre entre el Real Monestir de Sant Joan de la Penya (Osca) i la catedral de València, travessant més de 30 poblacions de les tres províncies aragoneses i fins a onze localitats de la Comunitat Valenciana.