Patraix celebra el 150 aniversari de la seua annexió a València

0
592
Font: ASSOCIACIÓ VEÏNAL PATRAIX

El passat 16 de juny es van complir 150 anys de l’aprovació de l’annexió del municipi de Patraix al de València, sent acceptat definitivament per aquest últim el 15 de setembre de 1870. Va començar per tant Patraix, amb el procés d’annexió de diferents xicotets municipis que circumdaven la ciutat de València.

Aquesta xicoteta localitat, avui barri de València, ha tingut els seus grans esdeveniments, però també les vivències quotidianes de la seua població. Des d’èpoques més o menys remotes, han quedat petjades amb les quals ens permet anar reconstruint la seua xicoteta gran història.

Però, desafortunadament poc queda en el propi Patraix. La immensa majoria de documents i peces es conserven i s’exposen en l’actualitat en les nostres institucions i organismes. I és gràcies a la col·laboració de tots ells, s’ha pogut reunir —encara que siga de manera virtual a causa de la pandèmia de la COVID19— una exposició virtual allotjada en la pàgina web de l’Associació Veïnal de Patraix, qui ha coordinat i maquetat aquesta exposició en la persona del seu secretari, Santiago Mosses Hernando, i ha sigut comissariada pel seu germà Javier Mozas Hernando, historiador i un dels autors del llibre d’història de Patraix.

Nou fites o moments en l’esdevenir de Patraix s´han arreplegat en l’exposició virtual. Els epígrafs romans que es van trobar dins de les parets del palau derruït del Baró de Patraix, la donació de les alqueria musulmana de Petraher pel rei Jaume I al seu escrivà Guillem Escrivá del Llibre del Repartiment, la conversió de Senyoriu en Baronia de Patraix amb les diferents famílies que van ostentar el títol nobiliari i l’actual, la documentació de l’antic municipi de Patraix, la làpida que retolava a la plaça principal en la primera meitat del segle XIX com Plaza de la Constitució, l’expedient de l’annexió a València en 1870, les obres literàries que han citat o pres a Patraix com a context geogràfic, i el llibret de la primera falla plantada en Patraix, símbol de l’expansió de la ciutat.

I tot això, gràcies al Museu de Belles arts de Sant Carles, l’Arxiu de la Corona d’Aragó, el Museu Nacional de Ceràmica González Martí, l’Arxiu Històric Municipal de València, l’Arxiu de la Diputació Provincial de València, la Biblioteca Històrica de la Universitat Literària de València, l’Hemeroteca Municipal de València, i els particulars Antonio Prat Calero i el propi Baró de Patraix.

L’exposició virtual s’inaugura el dilluns 5 d’octubre de 2020 i estarà disponible fins novembre per a visitar-la online a través del següent enllaç:

 

http://www.patraix.org/es/exposicion-150-aniversario/