PichiAvo impregna de frescor i il·lusió el seu “Procés Creatiu”

0
722

A dos mesos de la Plantà entrem en el taller i conversem amb els internacionals artistes valencians

Amb la cara coberta per una màscara i un pot d’esprai a la mà, abillats amb el seu particular uniforme de dessuadora grisa amb caputxa i pujats a una bastida. Així ens reben en el taller de Latorre i Sanz els artistes valencians PichiAvo que treballen sense descans per a donar vida a la falla municipal que dins de dos mesos lluirà plantada en la plaça de l’Ajuntament de València.

Sens dubte, Juan Antonio Sánchez, Pichi, i Álvaro Hernández, Avo, es troben davant d’un dels seus encàrrecs més especials en els dotze anys que treballen junts. “Era fàcil imaginar que algun dia arribaria esta unió. Totes dues disciplines, el grafiti i les falles, són art urbà i efímer. A més ha suposat una oportunitat única per a plasmar la nostra obra en 3D amb una projecció enorme, cosa en què ja estàvem treballant però que ara es fa realitat en una falla de 26 metres”, apunten.

Baix el lema “Procés creatiu”, PichiAvo reivindica “el gran treball dels artistes fallers” i que no sempre es valora. De fet, observada des de prop la falla deixa al descobert els materials dels quals està composta com la vareta de les figures que compon el llenç sobre el qual ells pinten o el cartó pedra que no poleixen perquè s’aprecie més la seua textura i la labor artesanal.

“Normalment quan la gent veu les falles o qualsevol obra d’art es fixa en el resultat final però no sap l’impressionant treball que hi ha darrere, per això és bo que es veja i es valore perquè és una passada”, assenyala Pichi.

En el seu concepte, PichiAvo es mou d’esta manera entre la fusió del modern de l’acabat de la falla i el clàssic del material amb el qual està composta. Entre el modern del grafiti i el clàssic de les figures grecoromanes sobre les quals superposen la pintura.

Sens dubte este estil és el segell PichiAvo que ja és inconfusible a tot el món i que ara s’obri camí i es dóna a conéixer més encara en la seua terra. “Acostumats a treballar sempre per tot el món estar ara en casa és un luxe. Prop dels amics, de la família i disfrutant de la València que tant volem”, confessen els artistes.
UN GRAN EQUIP AMB LATORRE I SANZ

Quant al treball amb els veterans Pepe Latorre i Gabriel Sanz, PichiAvo assegura que en el taller ningú és cap de ningú sinó que han format tots un gran equip en el qual es troben molt còmodes. Hi ha una gran complicitat entre ells que es percep sense necessitat d’explicar-la.

“Dóna respecte treballar amb persones amb tanta experiència com ells, però ens hem entés a la perfecció. Des del primer moment han sabut visualitzar perfectament el que volíem crear i hem anat tots per això”, ressalta PichiAvo del treball dels artistes fallers que consideren “de primer nivell”.

Junts han fet realitat una proposta artística “diferent, trencadora i que esperen que no deixe indiferent a ningú”. “L’important és que la gent pense i reflexione sobre el que proposem, perquè el grafiti, perquè l’escultura clàssica, descobrir el rerefons cultural que hi ha, les nostres arrels i el missatge que volem transmetre”, explica Avo.

A l’hora d’anar a veure la falla municipal, els seus creadors recomanen veure-la tota com un conjunt i no tindre una perspectiva fixa, sinó ampliar la visió i fixar-se en els detalls, “donar tota la volta, buscar les frases i les paraules pintades que van donant sentit a tota l’obra”.

I després les flames, a les que PichiAvo no li té por, sinó que veu com un valor afegit a la seua obra. “Es tracta de crear oportunitats noves a la ciutat. Si estem tots acostumats a veure sempre la mateixa imatge al final no la valores ni genera en tu cap sentiment, però si es va reciclant al llarg del temps, activa el pensament dels ciutadans, es plantegen noves qüestions”, afirmen els artistes.

PICHIAVO I LES FALLES, DE VALÈNCIA AL MÓN

El fet que la firma d’este tàndem d’artistes siga reconeguda en tot el món farà sens dubte que la falla municipal d’enguany tinga una gran projecció internacional. Un fenomen que ja es va viure l’any passat amb OKUDA i que enguany es repeteix de la mà d’uns ambaixadors valencians que encara que no els resulta tasca senzilla, aconsegueixen explicar les Falles als seus col·legues estrangers.

“Encara que al principi els costa una poc, després de parlar amb ells senten molta curiositat per la festa, per València i per tot el que ací vivim. Per a nosaltres és molt bonic explicar-los d’on venim, explicar-los perquè mantenim l’estudi ací i donar-los a conéixer la nostra ciutat que artísticament parlant no sempre s’ha valorat com sí Barcelona o Madrid”, asseguren.

Per davant els queden dos mesos intensos de molt de treball, centrats de manera més immediata en el ninot de la Cavalcada del Ninot que ha d’estar llest a la fi de gener, “un dels secrets major guardats i que contindrà gran part de la sàtira de la falla”.

Encara que la seua obra siga pastura del foc el pròxim 19 de març, sens dubte l’esperit de PichiAvo romandrà per sempre, perquè el duo d’artistes valencians no solament ha impregnat el taller de Latorre i Sanz de color i d’una intensa olor a pintura, sinó que l’ha omplit de frescor, espontaneïtat i de molta il·lusió. Il·lusió pel treball ben fet, per la passió amb què plasmen el seu art i filosofia de vida en cadascuna de les figures que s’alçaran dins de molt poc en la plaça de l’Ajuntament.

Fotografies: Armando Romero.