Torrent acull una jornada formativa sobre la protecció de denunciants o alertadors de delictes

0
498
Jornada sobre la protección de alertadores de delitos - Fuente: Ayuntamiento de Torrent

La Universitat de València, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat i l’Agència Valenciana Antifrau, en col·laboració amb l’Ajuntament de Torrent i la Facultat de Dret, han organitzat aquesta jornada, titulada “Protecció dels alertadors“, que s’ha celebrat aquest dimarts, dia 16 de novembre.

El Antic Mercat de Torrent ha acollit aquesta conferència en la qual diversos especialistes analitzen la Directiva Whistleblower. El Whistleblowing és una pràctica per la qual qualsevol treballador, tant de sectors privats com públics, denúncia un fet constitutiu de delicte; l’objectiu d’aquesta nova normativa és garantir unes bones pràctiques internes, assegurar l’anonimat d’aquell que denuncia les irregularitats i fomentar l’ús de canals d’alerta.

Han intervingut en la inauguració d’aquesta jornada formativa l’alcalde Jesús Ros; el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla, i el director de l’Agència Valenciana Antifrau, Joan Llinares. La catedràtica de Dret Constitucional de la Universitat de València, Rosario Serra, ha estat l’encarregada de presentar la conferència inaugural, “Obligacions de la Directiva 2019/1937 per a les administracions públiques amb especial atenció a les comunitats autònomes i les entitats locals”, que ha estat conduïda per Fernando Jiménez, catedràtic de Ciència Política i de l’Administració de la Universitat de Múrcia i membre del Consell de Participació de l’Agència Valenciana Antifrau.

A continuació s’han programat dues taules redones: la primera que s’ha abordat “la protecció de les personis alertadores i la bústia de denúncies en la Directiva 2019/1937 relativa a la protecció de les persones que denuncien infraccions del Dret de la Va unir”, moderada per Joan Llinares, director de l’Agència Valenciana Antifrau (AVAF), i que ha comptat amb la participació del catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de València, Lorenzo Cotino, i del director d’Anàlisi i Recerca de la AVAF, Gustavo Segura.

La segona taula redona ha tractat sobre “la importància de les agències anticorrupció en el marc que estableix la directiva 2019/1937”, moderada pel cap de Servei de Formació de la AVAF, Anselm Bodoque, i amb les intervencions de la professora de Dret Civil de la Universitat de València, Fabiola Meco, i la directora d’Assumptes Jurídics de la AVAF, Teresa Clemente.

El vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla i el director de l’Agència Antifrau, Joan Llinares, han coincidit a assenyalar que la discussió acadèmica i social sobre aquestes qüestions és “essencial per a millorar les formes de prevenció i lluita contra pràctiques de corrupció i frau en la gestió dels assumptes públics, així com per a difondre, formar i sensibilitzar a la ciutadania sobre la cultura de la integritat pública”. Aquesta jornada s’ha organitzat en el marc del conveni de col·laboració entre l’Agència Valenciana Antifrau i la Universitat de València.

La jornada també ha pogut seguir-se en línia, a través de l’enllaç mediauniweb.uv.es/antifrau. Així mateix, la UV ofereix la possibilitat d’accedir a més detalls sobre aquesta jornada per mitjà del díptic informatiu que pot consultar-se en: https://ir.uv.es/007Pnl3