Els presidents de les 29 falles s’han reunit amb ajuntament i Junta Local per analitzar diferents escenaris.
Ahir els presidents de les 29 falles de Torrent es van reunir amb el regidor de Falles, Pasqual Martínez, i la Junta Local Fallera, per analitzar diferents escenaris davant la cancel·lació definitiva de les falles de 2020 o ajornament a l’espera del vistiplau de les autoritats, com a conseqüència de la pandèmia pel Covid-19 . Tal com ha valorat el vicepresident de l’OAM de Junta Local Fallera, Miguel Requena: “la reunió ha servit per ficar en comú els punts entre totes les parts implicades i convocar un ple extraordinari per al pròxim dimarts, 12 de maig.” De manera que els presidents obrin ara un torn de consultes i reunions virtuals amb els fallers i membres de les respectives juntes per tal d’aportar una decisió. La tònica general dels presidents és suspendre les falles de 2020 i pensar en l’exercici de 2021. En este sentit, l’alcalde de la ciutat, Jesús, Ros, en ser preguntat per este mitjà de comunicació en la roda de premsa de hui ha comentat que: “els fallers decidiran el que ells volen fer amb les falles el pròxim dimarts”.
La Junta Local Fallera va començar la reunió aclarint que la salut és el primer i la pandèmia no assegura com es puguen desenvolupar els actes a partir d’ara, per eixe motiu es barallen dos escenaris:
La primera opció és fer les falles a octubre, amb limitacions, tal com va informar fa uns dies l’alcalde de València Joan Ribó (que esperarà fins al 15 de juny per prendre una decisió, segons directrius del Ministeri de Sanitat). Serien unes falles sense actes multitudinaris i amb restriccions de seguretat.
L’altra opció, la més seguida per la majoria de presidents, seria la de la cancel·lació de les falles de 2020 i trasllat a març de 2021. De manera que les falles que estan guardades als tallers o naus es plantarien un any després (mantenint les seccions de falles com en 2020). Respecte a la consideració de la professió de l’artista faller, les comissions podrien plantejar un acord comú de les 29 comissions basat en unificar el pressupost dedicat a la falla de 2021 i 2022 per a dedicar-lo al monument de 2022, dins de les possibilitats de cada comissió.
En el ple de de dimarts, 12 de maig, s’aprovarà el tancament d’exercici econòmic de l’exercici faller de 2019-2020, la continuació dels representants de les 29 falles per al pròxim exercici, així com falleres majors de Torrent i Corts d’Honor (independentment de l’edat de si algun xiquet o xiqueta passa a majors), apertura de nou exercici i de censos. També s’ha acordat la manera de començar el nou exercici: els presidents i juntes directives continuen exercint la funció executiva de les respectives comissions, fins que el govern deixe reunir-se als casals i fer noves reunions.
Un altre tema que es decidirà dimarts és què fer amb els 92.000 euros que l’ajuntament destina a la setmana fallera (mascletaes, castells, etc.): l’opció més factible serà la de destinar-lo a ajudes socials per frenar la pandèmia.
D’altra banda, les falles han rebut ja una enquesta per valorar l’impacte econòmic de la festa, el que les falles de les poblacions invertixen en falla, pólvora, música, etc. per aportar un estudi estimat i que la Generalitat Valenciana puga valorar la possible concessió de subvencions als municipis que celebren falles, tal com ha fet ja la ciutat de València del seu pressupost municipal. Cal recordar que les falles de València ja han sol·licitat estes subvencions municipals, que va ficar en marxa el govern de Ribó, per a cobrir el 62,5% del total del cost de cada falla.
En l’aire queda si Torrent tindrà una línia d’ajudes municipals, si es rebrà o no la subvenció de les falles de 2021, així com l’impacte d’una segura reducció del número de cens de les comissions, ja que tota l’activitat fallera es cancel·la i els fallers censats en l’exercici 2019-20 tenen dret a disfrutar de la setmana fallera de 2021, tal com van aprovar moltes comissions de manera urgent en març.