Últims dies per a visitar en la Catedral de València l’exposició “Calze de la Passió”

0
333
Exposición

La Catedral de València mantindrà oberta al públic fins al pròxim pont de Tots els Sants l’exposició “Calze de la Passió“, organitzada pel Centre Espanyol de Sindonología (CES) amb la col·laboració del Cabildo Catedralici, que ha estat una de les últimes activitats programades de l’Any Jubilar Eucarístic del Sant Calze.

D’aquesta manera, “l’exposició, que va ser beneïda i inaugurada pel cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, el 15 de setembre, és d’entrada lliure i podrà veure’s fins dilluns que ve, 1 de novembre, solemnitat de Tots els Sants i dia festiu, en la nau lateral esquerra de la Seu, al costat de l’accés a la torre del Micalet”, ha indicat Álvaro Almenar, canonge zelador del Sant Calze.

L’exposició consta de 14 panells explicatius, la meitat d’ells referents al Sant Calze de l’Últim Sopar que es venera en la Catedral i la Pasqua jueva, i els altres set sobre altres relíquies relacionades amb la Passió de Crist, “per això constitueixen una autèntica catequesi pedagògica”, han destacat Almenar.

L’objectiu “és emmarcar el Sant Calze en el context del qual va ser la Passió de Crist i donar una visió general dels instruments usats en la Passió i les relíquies relacionades amb Jesucrist”, segons paraules de Jorge Manuel Rodríguez, president de CES, entitat amb seu a València.

En aquesta mostra destaca la imatge jacent de Jesucrist, a grandària real i hiperrealista, obra de l’escultor sevillà Juan Manuel Miñarro, cedida pel Museu de la Passió de Cabra (Còrdova), que mostra totes les característiques que es veuen en el Llençol Sant de Torí i “la imatge és exacta a la del qual apareix en el Llençol Sant des de la recerca”, ha assenyalat Rodríguez.

A més, en l’exposició també pot veure’s la reproducció del Llençol Sant que, segons els experts, és la millor que hi ha a tot el món, i una creu de fusta de grandària natural, de 2,25 metres d’altura, similar a la usada per a la crucifixió.

També hi ha una làmina amb una reproducció a grandària natural del “Sant Crist de la Universitat de Còrdova”, obra de Miñarro, que representa a Crist en la creu “amb totes les característiques que apareixen en el Llençol Sant”, i un bust, realitzat igualment per Miñarro, amb el rostre de Jesús segons la Síndone, però sense ferides. Així mateix, a més de la rèplica del Llençol Sant de Torí hi ha una altra del Sant Sudari d’Oviedo i una altra del Lignum Crucis de Sant Toribio de Liébana.

Completen l’exposició un diorama, o escena amb figures com en un pessebre, de l’Últim Sopar; una reproducció de la corona d’espines feta amb Ziziphus spinaChristi “l’arbust amb el qual probablement es va fer la que es va col·locar a Jesús, propi de Jerusalem”; una rèplica del “flagrum” o flagel usat per a les flagel·lacions per part dels romans; una llança romana del segle I; i tres claus.