El Consistori ha permès a l’Associació d’Artesans Valencians (Arteval) muntar un mercat ambulant artesanal en la plaça de l’Ajuntament des d’aquesta mateixa setmana fins al 8 de gener. 28 casetes amb expositors de 3 i 2,50 metres s’exposaran durant aquestes dates per a vendre productes artesanals fabricats a Espanya i també artesania d’alimentació envasada. Si bé els artesans inicialment havien sol·licitat la instal·lació dels llocs en la Plaça de la Reina, com és habitual, finalment no es va permetre realitzar-ho en aquesta ubicació. El Consistori ha justificat aquest canvi al·legant les obres de remodelació pendent en aquesta plaça, encara que aquestes encara no han començat.
Després de la negativa a la Plaça de la Reina, els artesans van proposar portar el mercat ambulant a la plaça de Sant Agustín. El que en primer moment va ser aprovat per l’Ajuntament. No obstant això, una vegada realitzat el permís i feta una inversió en plans i estudis d’arquitectes, el Consistori va declinar pel seu interès a traslladar el mercat ambulant a la mateixa plaça de l’Ajuntament. Decisió que es produeix el mateix any en què l’Associació de Comerciants del Centre Històric ha desistit a muntar la pista de gel, per les restriccions sanitàries pel Covid-19.
La reubicació dels artesans ha permès a l’Ajuntament evitar l’apagada de llums nadalenques, ja que s’havia quedat, a més de sense les pistes de gel, sense il·luminació per a aquest Nadal. De fet, el PP ja va denunciar que el contracte d’il·luminació d’enguany, mantenia el mateix pressupost de l’any passat (121.000 euros), amb una llum empobrida i un arbre de Nadal que es quedava en el centre de la plaça amb una il·luminació molt pobra, mentre que a Barcelona han pujat el pressupost enguany un 42%, en passar de 1,2 milions a 1,7 milions o a Madrid, que s’inverteixen 3,17 milions i sumen 30 nous carrers il·luminats.
L’Ajuntament exigeix a aquest mercat ambulant mesures anti-Covid i restriccions, com per exemple, que l’«aforament no pot ser superior de 262 persones», incloent en aquesta xifra «216 persones que formen part del públic i 46 treballadors o organitzadors».També es demana que l’organitzador tindrà l’obligació i responsabilitat «de controlar que el públic, tant en l’entrada com en l’eixida del recinte i durant la seua estada en els ‘estands’ i en zones de circulació, mantinga una separació interpersonal de 1,50 metres evitant aglomeracions«.
Una iniciativa que, tornant a recalcar-ho, se situarà en el lloc de la pista de gel que enguany no s’ha permès. A més, també és sorprenent que fa un mes que l’Ajuntament de València va anunciar que enguany estava prohibit instal·lar el mercat de Reyes del Cabanyal, molt tradicional, per a evitar aglomeracions per la pandèmia. No obstant això, sí que permet instal·lar aquest mercat artesà enfront del Consistori.